Lör 2 mar / År 42 / Nr 5 2023

Jämtländska delikatesser står sig

Det jämtländska delikatessföretaget Mörsjö Deli fick minst sagt en spartansk uppväxt. Verksamheten startades i ett garage med inte mycket mer än en fritös och ett par pallar som man använde som packbord. Efter en stororder från USA, storlansering i svenska kedjebutiker och ett intensivt produktutvecklingsarbete står sig Mörsjö Deli riktigt bra.

Mörsjö Deli har gjort sig ett namn på friterat tunnbröd som varsamt skärs, friteras och smaksätts för hand till spröda kex. De kallas för jämtländska tunnbrödschips och har blivit ett omtyckt drinktilltugg, ett festligt alternativ till de traditionella ostkexen och ett uppskattat mellanmål med många kombinationsmöjligheter.
– Från början var försäljningen enbart lokal, förklarar företagets grundare och ägare Anna Godevärn, som sedan många år tillbaka också är ordförande i industriklustret IUC Z-Group AB.
– Redan från början var vi tydliga med att vi ville stå för det jämtländska i fråga om ursprung och ärlighet. När produktionen har trappats upp i takt med efterfrågan har vi alltid varit noga med att behålla ursprungliga kärnvärden och istället för att marknadsföra oss med olika kvalitetsmärkningar säger vi kort och gott: det här är gjort i Jämtland. Och det räcker!

Efterfrågas internationellt
Det jämtländska mathantverket efterfrågas över hela Sverige. Mörsjö Deli har till och med skickat 60.000 påsar med jämtländska tunnbrödschips till USA, där de varit en del av en prenumerationstjänst med unika matvaror från bland annat Sverige. Samma aktör har gjort ytterligare en beställning för att säkerställa sina lager.
– Ordern till USA gav oss ett stort lyft. Samtidigt är vi måna om var vi syns och finns. Positionering i butiken är helt avgörande, och våra produkter finns inte bland mängden i kexhyllan. De butiker som har en manuell delikatessdisk har ofta våra produkter alldeles i närheten av den, och det är absolut bästa platsen enligt min mening, fortsätter Anna Godevärn.
Mörsjö Delis sortiment finns även i Norge och arbete pågår för en lansering i de baltiska länderna redan under hösten.

Jämtländsk tradition – och förnyelse
I sortimentet finns enligt Anna Godevärn något för alla. Förutom de klassiska tunnbrödschipsen som finns i olika smaksättningar som lättsaltade eller med texmex, kanel och socker eller till och med chokladdoppade. Det finns också GI-produkter som rotsakschips, prosciuttochips och salamichips.
– Produktutvecklingen är avgörande för vår överlevnad. Även om vi gör en omtyckt produkt så måste man vara medveten om att marknaden förnyar sig hela tiden, nya trender ställer också nya krav på oss att leverera därefter.
Anna är noga med att poängtera att förnyelse inte innebär att man glömmer sitt ursprung.
– Vi kommer att fortsätta lansera nya produkter, men vi kommer också att fortsätta stå för jämtländsk tradition och kvalitet, understryker hon.
Bland de senaste nyheterna finns en dipmix som presenterades på GastoNord-mässan i år. Mörsjö Deli syns även i andra sammanhang och på matmässor i andra länder där konsumenterna liksom i Sverige är medvetna och noga med att välja genuina mathantverk.