Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Ju fler funktioner under samma tak – desto roligare arbetsplats

För företag som söker en helhetslösning inom skärande bearbetning, svetsning, plåtbearbetning, ytbehandling och montering är Ymer Production i Valdemarsvik ett givet val. Att investera i moderna maskiner kan alla göra, men att ständigt höja kunskapsnivån i företaget är svårare. Det är en konst som Ymer bemästrat sedan 1977.

Den moderna verkstadsindustrin är allt annat än bullrig, smutsig och tråkig. Här flödar snarare idéer och innovationer i en kreativ miljö, det intygar Stefan Karlsson, platschef på Ymer i Valdemarsvik.
– Eftersom vi har det mesta inom den verkstadstekniska kedjan här i vår egen anläggning så kan vi erbjuda en varierande arbetsplats med tillgång till den senaste tekniken. För den som är intresserad av att få lära sig hur saker fungerar i sin helhet och hur de tillverkas med hjälp av högteknologi kan vi definitivt vara ett intressant alternativ, säger Stefan Karlsson.

Fördelar med allt samlat
Dagens verkstadsindustri förlitar sig på högteknologi och Ymer är inget undantag. I verkstaden finns det mesta som rör skärande bearbetning, svetsning, plåtbearbetning och ytbehandling med olika metoder.
I systerbolaget Ymer Technology i Ljungby, som även är den största kunden, sker slutmontering av de detaljer som tillverkas hos Ymer Production. Ymer Technology tillverkar avancerade kylaggregat. Ymer Production har även en rad andra kunder.
– Kunderna ser en stor fördel i att anlita en och samma aktör för hela jobbet. Det som mot förmodan inte finns hos oss finns garanterat hos en av de lokala samarbetspartners som vi byggt upp relationer med under åren, däribland Flexmac. När vi tar in en större order kan vi dra nytta av våra kollegor i branschen men ändå slutföra ordern här på plats, upplyser Stefan Karlsson.
Något som bidrar till att göra just Ymer till en spännande arbetsplats är bredden. Eftersom så många funktioner finns samlade under samma tak blir jobbet aldrig enformigt. Här får alla medarbetare en möjlighet att delta i många olika typer av projekt. Med en öppen arbetsplats med korta beslutsvägar finns även alla möjligheter att vara med och påverka företagets framtid.

Hoppas på lokal verkstadsutbildning
Stefan Karlsson ser på framtiden med tillförsikt, inte minst när det gäller kompetensutveckling där man gärna tar hjälp av kollegor.
– Om vi saknar kompetens för en väldigt specifik uppgift eller ett moment i en order så vet vi att vi kan ta hjälp av våra kollegor här i närområdet. När det gäller rekrytering på sikt så hoppas vi på att få en verkstadsutbildning på gymnasial nivå till orten. Det skulle definitivt vara bra för oss, konstaterar Stefan Karlsson.