Årets företagare i Ronneby 2013 och prisad på Guldeken-galan.
Det har gått bra för Martin Johannesson och Ronneby Bruk i Kallinge som firar 20-årsjubileum 2017.
– Försäljningen av våra produkter ökar stadigt, säger han nöjt.
Bygden har ända sedan 1750-talet en rik tradition av gjutjärnsproduktion. Denna tradition förs i dag vidare av Ronneby Bruk som producerar sandgjutna kok och stekkärl, som fungerar på alla värmekällor inklusive induktion samt grytor och kastruller i koppar och rostfritt. Sedan 2012 produceras även de moderna lätta gjutjärnsstekpannorna.
Bland företagets runt 200 produkter finns även skärbrädor av inoljat bokträ, ett brett sortiment av rostfria Maestro termosprodukter och en serie med högklassiga köksknivar med Micartaskaft. Ronneby Bruks produkter säljs både i Sverige och utomlands, och på bruket finns även fabriksförsäljning.
Gjuts i Frankrike
När den gamla järnbrukstraditionen startade i Kallinge på 1850–talet skapades gjutformar av sand som fylls med flytande järn. Sedan 1986 är det ett franskt gjuteri som tagit över den delen av processen men efter gjutningen fraktas pannorna och grytorna till Kallinge där Ronneby Bruk än i dag blästrar, slipar, svarvar, oljar in, bränner och monterar handtag.
Med en knackning kontrolleras om grytorna och pannorna är hela efter gjutningen. Sedan går de vidare till slipning och bottensvarvning för att ha en stabil botten och klara värmen från spisarna.
Miljövänlig olja
Därefter duschas de med svensk kravmärkt rapsolja från AAK i Karlshamn innan de steks in i 400 gradig värme och blir svarta.
– Varje produkt är unik genom att den gjuts i sin egen sandform. När den svalnat återvinns sanden för att bli en ny form, säger Martin Johannesson, vd:n, som startade Ronneby Bruk 1997 och som varit verksam i branschen i 32 år.
Sedan 2012 tillverkar Ronneby Bruk även två olika serier lättviktspannor som gjuts i en metallform.
– Det blev lite av en revolution i branschen när vi jobbade fram lättviktspannorna för fyra år sedan. De är hälften så lätta som vanliga gjutjärnspannor och har tagit marknadsandelar från främst belagda aluminiumpannor, säger Martin Johannesson.
En panna i julklapp
Ronneby Bruk som blev Årets företagare i Ronneby 2013 och som bland annat fått utmärkelser på den lokala Guldeken-galan, håller nu som bäst på att förbereda sitt julsortiment. Ända sedan wokpannan blev årets julklapp 1990, har husgeråd varit en populär julklapp för företagare att ge till sina anställda.
– Vi säljer mycket stekpannor, grillpannor, knivar och skärbrädor för ändamålet och mitt tips för den kommande julen är en mellanstor stekpanna i lättviktsgjutjärn, säger Martin Johannesson.