Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Kabas hotellås bygger på nästa generations teknik

Säkerhetsföretaget Kaba satte tidigt en ny standard i branschen med en ny typ av mekaniska lås. Det var för 40 år sedan. Sedan dess har företaget passerat milstolpe efter milstolpe, och med jämna mellanrum sett till att förnya marknaden med nya låslösningar som är lite smartare än föregångaren. Nu ingår även hotellås i egen regi och en ny supportorganisation är under uppbyggnad för att stötta det.

Det började med mekaniska lås för Kabas del. En av de första lösningarna var Kaba 14, ett system bestående av en precisionscylinder med mycket högt dyrkmotstånd och extremt lång livslängd, samt en unik dubbelsidig nyckel med frästa hål istället för taggar. Än idag finns ingen annan lösning på marknaden som liknar den. Innovation har med andra ord alltid varit Kabas ledstjärna, och det är tydligt även inom hotellåslösningar.

Ny supportorganisation under uppbyggnad
Kaba har via samarbetspartners och distributörer erbjudit hotellås under många år. Nu har verksamheten integrerats i egen organisation tillsammans med många andra unika låslösningar. Det innebär framförallt att Kabas hotellkunder får en bättre support eftersom allt finns under samma tak.
– En stark supportorganisation för hela Norden är nu under uppbyggnad i Stockholm. Vi har redan utbildat en produktchef och anställt ny kompetens som ska arbeta med försäljning i alla nordiska länder, berättar Anders Berghagen, ny sälj- och marknadsdirektör på Kaba.
Kabas sortiment inom hotellås består av två olika lösningar. Det finns dels en avancerad variant för större hotell som bygger på ständig uppkoppling och dels ett enklare system som passar för mindre anläggningar såsom vandrarhem och hostels. Båda systemen är redan installerade på många anläggningar över hela Norden, uppskattningsvis rör det sig om drygt 8000 dörrar enligt Anders Berghagen.
– Vår styrka är bredden i erbjudandet – vi vänder oss till de allra största kedjorna men har samtidigt lösningar som kan användas av små familjeägda hotell och vandrarhem.

Nästa generations teknik
Den högtekniska lösningen bygger på BLE-teknik, Bluetooth Low Energy, vilket ger möjlighet att logga in och öppna dörren med en vanlig smartphone. Man får då en krypterad nyckel skickad till mobilen.
– Detta är framtidens lösning, helt klart. Konceptet är mycket uppskattat bland anläggningar som vänder sig till en yngre generation och en växande marknad för receptionsfria hotell. Det är typiskt anläggningar som lägger kraft på större gemensamma utrymmen och bättre pris. I framtiden kommer fler hotell att följa den här trenden, det är vi övertygade om, säger Anders Berghagen.
Eftersom det byggs mycket hotell i Sverige, inte minst i Stockholm, utgör hemmamarknaden en viktig grundsten för framgång. Det finns också en gigantisk utbytesmarknad där gamla magnetkortsbaserade lås ska fasas ut. Nästa generations teknik är beröringsfri, enklare och mer tillgänglig.