Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Kardanaxlar för världens främsta fordonstillverkare kommer från Åmål

Nästa generations fordon kommer med nya utmaningar som företaget Spicer Nordiska Kardan redan arbetar för att lösa. Nya drivmedel, eldrift och mer bränsleeffektiv teknik har funnits på tapeten länge – men nu ska det passa in i en helhet även för tyngre fordon.

Spicer Nordiska Kardan tillhör den globala koncernen Dana Incorporated, och har därmed också stora delar av världen som marknad. Dana står för en stor del av den globala fordonsindustrins behov av drivlinor och relaterade produkter. Bland kunderna finns några av världens främsta personbilstillverkare, lastbilstillverkare och tillverkare av skogs-, lantbruks- och anläggningsfordon.

Levererar till världens främsta tillverkare
Det satsas mycket i Spicer Nordiska Kardans fabrik i Åmål, där den berömda kardanaxeln tillverkas. Kardanaxlar är drivaxlar som förekommer i bakhjulsdrivna fordon med motorn fram, det vill säga som i de flesta tyngre fordon där bakhjulsdrift är att föredra på grund av tunga laster. Lastbilar, bussar, entreprenadmaskiner och traktorer är ofta utrustade med kardanaxlar.
Fordonsindustrins utveckling ställer allt högre krav på underleverantörer som Spicer Nordiska Kardan. Företaget har tillverkat kardanaxlar sedan 1940-talet och från Åmål sedan tidigt 1970-tal. Fabriken i Åmål är än idag en stor och viktig arbetsgivare som samtidigt står för en betydande del av länets och till och med Sveriges exportnetto.
– Svenska tillverkare av tyngre fordon står sig fortfarande mycket bra globalt. De är världsledande med helt överlägsen kvalitet. Att ha dem som kunder är naturligtvis en stor bedrift – de var med när Åmålsfabriken grundades och är fortfarande våra största kunder, säger Magnus Enarsson, platschef på Spicer Nordiska Kardan.
Att företaget finns i Åmål är ingen tillfällighet. Sveriges främsta producenter av tyngre fordon samt många av dess underleverantörer finns nämligen i regionen. Dock med det sagt – Spicer Nordiska Kardan har som tidigare nämnts även en betydande försäljning utanför Sverige.

Utvecklar för nästa generation
Spicer Nordiska Kardan levererar i sekvens till kundernas produktionsanläggningar. Det vill säga utefter den sekvens i vilken de bygger sina fordon. Det innebär att varje order är kundunik, varje dag, året om.
– Det krävs en enorm flexibilitet för att leverera i sekvens både inom Sverige och till övriga Europa. Det som utmärker vår fabrik här i Åmål, utöver den höga kvalitet som kunderna kräver, är just att vi levererar exakt rätt sak i rätt tid för att passa deras produktion, säger Daniel Karlsson, operativ chef.
Sekvensleveranser, oöverträffad kvalitet och hög servicegrad gör Dana Incorporated och Spicer Nordiska Kardan till en dominerande aktör på marknaden i Sverige och Europa. En annan framgångsfaktor är företagets starka utvecklingsavdelning som med flera års framförhållning skissar på lösningar för nästa generations fordon.
Det talas redan om eldrift även för tyngre fordon och det innebär en omställning för hela branschen. Spicer Nordiska Kardan vill leda utvecklingen – inte enbart följa den.