Sön 3 dec / År 41 / Nr 5 2023

Karlstad är en eventstad i framkant

Intresset för Karlstad ökar med starka dragplåster som Löfbergs Arena och kongresscentret Karlstad CCC i spetsen. Värmlands residensstad lockar med ett rikt kultur- och idrottsutbud och har dessutom en naturlig attraktionskraft tack vare läget vid Vänern. Det är en bra grund för ett innovativt eventbolag som Great Event of Karlstad att bygga vidare på.

Great Event of Karlstad samarbetar med bland andra Löfbergs Arena och Karlstad CCC för att locka stora evenemang till Karlstad och Värmland.
– Vi ska gynna hela besöksnäringen och kringliggande näringar i Karlstad genom att se till att de bästa evenemangen kommer till oss. Vi har många fina exempel från tidigare år som visar att vi lyckas och att Karlstad är en eventstad i framkant, säger Helén Högberg som är ansvarig för verksamheten i Great Event of Karlstad.

Kända och okända pärlor
Bland de mest uppmärksammade eventen kan nämnas två dryckes- och matorienterade mässor som år efter år gästar staden, Vin & Deli samt Skål! & Carlstad Beer and Whisky Festival. Båda är välbesökta, högklassiga mässor av internationellt intresse.
Karlstad är även en musikstad som erbjuder konserter för i stort sett alla intressen. Under 2018 anordnades 42 större konserter i staden, inklusive operaföreställningar, och frontade mycket välkända artister som Björn Skifs och Thomas Ledin. Folkkära Mia Skäringer har uppträtt för en fullsatt arena ett antal gånger under åren och Melodifestivalen anordnades i Karlstad för fjärde gången sedan Löfbergs Arena färdigställdes.
– Det är viktigt att vi kan bibehålla en bredd i arrangemangen. Det kan även vara relativt okända pärlor som Boule SM, som vi anordnade 2018 och som fick cirka 3500 besökare att stanna i Karlstad under sju dagar. Ett riktigt drömläge för hotellägare, krögare och affärsinnehavare, påpekar Helén Högberg.
Just Boule SM var ett mycket uppskattat idrottsevenemang som involverade stora delar av Karlstads stadskärna, med ett antal spelbanor uppsatta i centrum samt ett antal andra aktiviteter kring det.
– Många i staden överraskades över hur mycket aktivitet Boule SM faktiskt skapade i staden, och nu är förhoppningarna stora på att få tillbaka evenemanget hit, tillägger Helén Högberg.

Mycket att se fram emot
De senaste åren har varit framgångsrika för Karlstad och eventbolaget. 2020 kommer bli ett bra år, med många spännande evenemang på gång.
Ett axplock är förutom de återkommande mässorna Vin & Deli och Skål! & Carlstad Beer and Whisky ett antal konserter med symfoniorkester, kända svenska artister som Lisa Nilsson samt en helt ny show med Pernilla Wahlgren som kommer till hösten.
– Vi har mycket att se fram emot i Karlstad, konstaterar Helén Högberg som avslutning.