Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

Kloka renoveringsval för bästa resultat – och lägre prislapp

JCS Tak & Fasadspecialisten kan hjälpa stora som små fastighetsägare att göra kloka renoveringsval som sparar tid, pengar och miljö. Med hjälp av en speciell teknologi och miljövänliga tvätt- och färgprodukter kan gamla takpannor helrenoveras från mossa och andra skadliga påfrestningar.

Fastighetsbranschen utvecklas snabbare än på väldigt länge. Efterfrågan på såväl bostäder som verksamhetslokaler som kontor, skolor, vårdboenden och lokaler för andra serviceverksamheter är avsevärt större än nuvarande tillgång.
Att man som fastighetsägare vill kunna lägga mer resurser på att bygga nytt ligger i tiden – men samtidigt måste befintligt bestånd underhållas för att bevara värdet i fastigheterna. Det kan tyckas vara en svår ekvation – men det finns smarta lösningar som kan frigöra kapital för nybyggen och samtidigt hålla en hög nivå på underhållet. Några sådana lösningar finns hos JCS Tak & Fasadspecialisten.

Gamla takpannor bättre än nya?
Att byta tak är en av de mest kostsamma processerna i renoveringsbranschen. Om man istället kan bevara det befintliga taket – helt enkelt ge det en längre livslängd med bibehållen kvalitet och funktion – borde inte det vara en lösning som de flesta medvetna fastighetsägare skulle välja? Ernes Dervisevic, som grundat Jönköpingsföretaget JCS Tak & Fasadspecialisten tillsammans med kollegan Gunnar Ek, tycker att svaret är självklart:
– Gamla takpannor tillverkades med helt andra metoder än dagens. Det är allmänt känt att de gamla pannorna är överlägsna i sin hållbarhet och livslängd – de är helt enkelt bättre än nyproducerade takpannor. Att behålla de gamla takpannorna är alltså att föredra, så länge taket är helt i övrigt och inte läcker.

Hur fungerar konceptet?
JCS Tak & Fasadspecialisten gör först en grundlig besiktning av taket. Själva renoveringstjänsten omfattar specialtvätt för att få bort mossa, som om den får sitta kvar annars riskerar att skada takpannorna. Därefter behandlas pannorna med en speciell färglösning som innehåller vax och som effektivt försluter takpannorna och samtidigt parerar nya mossingrepp.
– Mossan kommer inte att fästa lika lätt på det behandlade taket, och den kommer inte att skada pannorna även om ny mossa börjar växa upp igen på vissa ställen. Att helt förhindra mossa från att växa är en omöjlighet – men det går att minimera och framförallt oskadliggöra den, förklarar Ernes Dervisevic.

Tolv års garanti
Prislappen för att avlägsna mossa och behandla samt måla taket är avsevärt mindre än att sätta upp ett nytt likvärdigt tak. Det kan röra sig om mycket stora besparingar – pengar som kan läggas på att utveckla beståndet istället.
– Något som skiljer oss från de flesta andra i branschen är att vi lämnar tolv års garanti på vårt arbete. I vår offert ingår också ett omfattande underhållsprogram där vi kommer tillbaka och mossbehandlar taket. Det är något som ingår i alla våra åtaganden – och redan här kan kunden spara stort.
Ernes Dervisevic ser en stor tillväxtpotential för företaget och för metoden i samband med att fler stora fastighetsägare behöver se över underhållet med smartare alternativ.