Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Komplett gym/sportanläggning med utrymme för alla

En enklare vardag med effektivare arbetstimmar, en rikare fritid och högre livskvalitet är inte en ouppnåelig dröm, vilket många felaktig tror. Otaliga studier visar att enbart några timmars aktivering per vecka räcker för att ge hälsan en välbehövlig kick, boosta immunförsvaret och öka koncentrationsförmågan. Det finns någon form av träning för alla. På Frisk Sport & Fitness i Linköping har man skapat en samlingsplats för alla behov och intressen kring hälsa och idrott.

Frisk Sport & Fitness är mycket mer än ett traditionellt gym. När den idrottsintresserade entreprenören Jörgen Edlund grundade verksamheten hade han redan från början en tydlig vision för hur den skulle utvecklas, nämligen som en heltäckande sportanläggning med utrymme för den grundträning som krävs inom alla idrotter. Frisk är med ett utbud som sträcker sig över hela skalan en samlingsplats för såväl elitidrottare som motionärer.

Helhjärtat fokus på hälsa
Det var när Jörgen Edlund reste runt i Sverige med sin friidrottstränande dotter som han började samla på sig erfarenheter från olika gym och sportanläggningar. Han noterade snabbt vilka styrkor respektive svagheter som fanns. En idé började sakta gro – tänk om man skulle skapa en anläggning som kombinerade alla fördelar som fanns i de olika anläggningarna?
– Jag ville skapa en komplett sportanläggning med utrymme för alla. Med modern utrustning och ett helhjärtat fokus på människors hälsa och allt däromkring – från ett gott inomhusklimat med bra ventilation till individanpassade träningsprogram och kostrådgivning, möter vi ett stort behov på marknaden, säger Jörgen.
Skadeförebyggande träning får stort utrymme på Frisk, med styrkefrämjande metoder och träningsmodeller som Jörgen utvecklat efter eget huvud. Ett koncept baseras på tillämpning av styrkevästar där man reglerar vikten upp till 30 kg.
– Fördelen med styrkevästarna är att man bygger upp kroppen snabbare, man blir starkare och mer lättrörlig – hela vardagen blir enklare, vilket är huvudsyftet med träning generellt och bakgrunden till att jag grundade anläggningen. Ofta sitter ett träningspass med styrkevästar ihop med ytterligare ett pass, exempelvis spinning, med mycket god effekt.

Satsar på företagslösningar
De bokningsbara träningspassen är anpassade för mindre grupper för att få en personligare träningsupplevelse, och Jörgen skissar tillsammans med personalen hela tiden på nya idéer och koncept för ännu bättre träningsresultat.
Hela idrottsanläggningen har dessutom genomgått en omfattande upprustning för att tydliggöra fokus på en god hälsa. Uppgraderad ventilation och nya spinningcyklar är bara ett axplock bland de investeringar som gjorts under det senaste året.
Frisk Sport & Fitness kombinerar tränings- och friskvårdskoncept på ett mycket effektivt sätt, bland annat genom samarbete med Stjärnkliniken i Linköping. Det gör att man kan leverera en totallösning för företag som önskar integrera friskvård som förmån till sina anställda.
– Att skräddarsy lösningar för företag är ett nytt spår som vi börjar utveckla nu. De efterfrågar enkelhet med ett komplett utbud och det kan vi erbjuda i samarbete med Stjärnkliniken. Vi kan även erbjuda behandling av idrottsskador, säger Jörgen Edlund, som även börjat förbereda för en nyetablering enligt samma koncept i Linköping. Inom något år kan Frisk Sport & Fitness få en systeranläggning i staden.