Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

Konrads – en pionjär inom laserskärning

Konrads är ett företag i Nybro som har arbetat med plåt i snart ett sekel och besitter en gedigen yrkeskunskap.
Företaget började med laserskärning redan 1989 och var därmed något av en pionjär när det gäller bearbetning med laser.

Konrad Eriksson & Co AB, eller Konrads som man säger i dagligt tal, grundades av Konrad Eriksson 1921. Företaget drevs sedan av familjen Eriksson i tre generationer fram till 2008 då de nuvarande ägarna Per Thydén och Tommy Lundgren tog över verksamheten.
Företaget sysselsätter idag tolv anställda.
– Vi arbetar huvudsakligen med laserskärning. Den förra ägaren investerade i den första lasermaskinen 1989 och var alltså mycket tidigt ute. Sedan dess har vi utvecklats och idag har vi fyra lasermaskiner, varav en är en kombinerad 3D-lasermaskin, berättar Per Thydén.

Nya tillämpningar
Tillsammans med kunderna utvecklar Konrads ständigt nya tillämpningar på laserskärning i både 2D och 3D. Tredimensionell skärning med laser ger en hel rad nya möjligheter.
Företagets lasermaskiner skär allt från plåt och plast till MDF – från tunnaste tunt upp till 10 mm tjocklek.
Förutom de fyra lasermaskinerna har Konrads en maskinpark som innehåller maskiner för stansning och nibbling, bockning, gängning, bult och punktsvetsning samt även MIG och TIG-svets.
– Vi gör mycket designprodukter där bland annat belysningsbranschen är en stor kundgrupp, men vi har också kunder inom bilindustrin och många andra branscher, berättar PerThydén och fortsätter:
– En fördel är att vi har kunder inom olika branscher och ingen kund är för liten eller för stor för att känna sig välkommen till Konrads.

Flexibilitet och hög kvalitet
Det som kännetecknar Konrads är korta leveranstider, hög kvalitet och stor flexibilitet.
– Det har blivit fler och fler företag som arbetar med lasermaskiner så konkurrensen har ökat. Vår målsättning är att jobba nära våra kunder och det gäller att ställa upp när kunden behöver. Vi jobbar på ett smart och prisvärt sätt, det är det vi bygger vår framgång på.
Per Thydén vill gärna ge en eloge till sin personal.
– De är både nyfikna, kreativa och handlingskraftiga, säger han.
Tidpunkten var inte den bästa när Per Thydén och Tommy Lundgren tog över företaget i oktober 2008.
– Vi kom rakt in i hetluften och lågkonjunkturen gjorde att omsättningen sjönk rejält. 2009 var vi nere i 9 miljoner, men sedan har det gått stadigt uppåt. Idag omsätter vi cirka 13 miljoner kronor. Vår vision nu är att utvecklas och samtidigt växa på ett kontrollerat sätt. Vi ska fortsätta att ta hand om våra kunder och se till att de trivs med Konrads, säger Per Thydén.