Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Kontaktallergier – en vanlig folksjukdom som ställer till bekymmer

Allergier tycks bli allt vanligare i västvärlden och utgör idag en av våra vanligaste folksjukdomar. Ofta är det svårt att avgöra vilka allergener/haptener (kemiska produkter, pälsdjur, livsmedel eller växtämnen) som orsakar allergi, men med hjälp av olika diagnostiska tester kan vissa allergier identifieras snabbt.

Läkemedelsföretaget Chemotechnique MB Diagnostics AB i Vellinge har sedan 1981 fokuserat på att identifiera kontaktallergier med hjälp av lapptest (patch test). Kontaktallergier är olika typer av allergier som uppstår när en person blivit överkänslig, oftast genom upprepad kontakt med ett allergiframkallande ämne eller produkt, och immunsystemet triggats igång. Själva sjukdomen visar sig genom förändringar på huden, ofta i form av eksem och klåda, när individen kommer i kontakt med ett eller flera allergiframkallande ämnen, så kallade haptener. Det finns många teorier om varför allergier blir allt vanligare, och mycket kan kopplas till förändrad livsstil och miljö.
Som ett exempel på hur vanliga kontaktallergier är kan nämnas att ungefär 17 procent av den kvinnliga befolkningen respektive tre procent av männen har nickelallergi. Euromynt, saxar, dörrhandtag, nycklar och oäkta smycken är exempel på saker som ofta innehåller nickel. Det ger en indikation över hur stort problemet faktiskt är, eftersom så många saker i vardagen kan innehålla nickel och därmed också framkalla allergi hos en stor grupp människor.

Utvecklar testenheter och haptener
Företaget grundades 1981 av Bo Niklasson och hans fru Marie som en spinoff från forskning på hudkliniken på Universitetssjukhuset i Malmö, där Bo arbetade på allergilaboratoriet på den då nystartade avdelningen för yrkesdermatologi. När avdelningen startade fanns det begränsade möjligheter att utföra tester, då det endast fanns ett fåtal kommersiellt tillgängliga testsubstanser. Under nästan 40 års tid har Chemotechnique Diagnostics under ledning av Bo utvecklat och tillverkat produkter inom avancerad diagnostik för kontaktallergier.
Faktum är att företaget är världsledande inom sin nisch, och har så varit under en längre tid. Bo Niklasson fick även ta emot utmärkelsen Årets företagare i Vellinge 2019, en välförtjänt titel med tanke på alla år av framgång som företaget haft i Vellinge.
Chemotechnique Diagnostics siktar på minst lika många år till som en ledande aktör i utvecklingen av diagnostik för kontaktallergier. I sortimentet finns över 500 olika typer av tester för kontaktallergier, däribland för nickel och andra vanligt förekommande allergier såsom parfymämnen, konserveringsmedel i kosmetika och industriprodukter, konstgjorda naglar.
– Den viktigaste produktkategorin som vi utvecklar är testämnen, så kallade haptener, som består av olika kemiska och växtbaserade ämnen som ligger inbäddade i testkammare som också tillverkas i företagets laboratorium i Vellinge, berättar Bo Niklasson.
Testenheten ser ut som ett stort plåster med fyllda ”kuddar”, som alla innehåller olika haptenberedningar. Den placeras på huden under två dygn, och avläses efter ytterligare ett dygn. Eventuella reaktioner ses tydligt i form av eksem där testämnet varit i kontakt med huden, och man kan då lätt avgöra vilka ämnen som ger utslag som kontaktallergier.
Företaget har även utvecklat en egen medicinteknisk produkt i form av en kräm som ska motverka besvären som uppstår vid nickelallergi. Krämen appliceras som en skyddande barriär som blockerar uppkomst av eksem, och har därför det passande namnet
NIK-L-BLOK. Att utveckla fler liknande produkter kan bli aktuellt framöver.

Stort globalt behov
Globalt sett finns det bara två aktörer som fokuserar på kontaktallergier. Bara Chemotechnique Diagnostics är helt och hållet fokuserat på kontaktallergier och kan därför lägga all kraft på att utveckla ännu bättre diagnostik inom området. Det är också därför företaget sedan många år är globalt ledande.
– Kontaktallergier är inte livshotande, men de kan ha stor inverkan på många människors vardag och livskvalitet. Det finns många riskyrken för kontaktallergier som till exempel inom vården, hårfrisörer och industrin och andra yrken där man hanterar kemiska preparat. Att byta karriär mitt i livet kan bli en svår psykosocial omställning och därför är diagnostik för kontaktallergier så viktig inte minst för att kostnader för sjukskrivning, läkarvård och rehabilitering är en stor belastning för samhället, upplyser Bo Niklasson.
Chemotechnique Diagnostics har ett stort distributörsnätverk världen över och säljer idag till mer än 100 länder. Nätverket började byggas redan 1981, samma år som företaget startades. Redan då visste Bo att det globala behovet var enormt och växande.