Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Kopparbergs och John Scott gör avtryck i Europa

Peter Bronsman, idag vd för Kopparberg och hans bror Dan fick en idé 1993 att köpa upp det nedlagda bryggeriet i Kopparberg.

– En vansinnig idé tyckte säkert många, säger Peter som såg en annons i den Svenska bryggeritidningen att bryggeriet skulle läggas ner, som hade anor från 1882.
Idag omsätter Kopparbergskoncernen 2,2 miljarder kronor och sysselsätter omkring 350 personer.
– Det var först ingen som trodde på bryggeriet, säger Peter, som är en svensk företagsledare som är majoritetsägare, koncernchef och vd för den svenska bryggerikoncernen.
Dessutom har Peter Bronsman (med sin bror) startat upp 14 restauranger (John Scott) i Spanien och i Sverige. Och sedan lång tid tillbaka brinner Peter också för damfotbollen och är ordförande i den allsvenska föreningen Kopparbergs/Göteborg FC. Dessutom är han engaredad i fotbollsklubben IFK Fjärås i Halland där han har sin bostad. Även innebandyn ligger honom varmt om hjärtat då hans döttrar utövar sporten.
Men det var först i Landvetter som det hela började med fotbollen som kände dåvarande tränaren Bosse Falk.
– Jag tyckte att laget skulle spela i Göteborg och få bättre möjligheter. Så vi flyttade hela verksamheten till de centrala delarna av stan och tog namnet Göteborg och företagsnamnet Kopparberg. Sedan har Göteborgslaget firat stora triumfer och nu väntar spel i Champions Leauge.

Började 1993
Men själva arbetet inom bryggeridelen började 1993 när han och brodern Dan Bronsman köpte upp det nedlagda bryggeriet i Kopparberg.
– Varken jag eller min bror hade några pengar, berättar Peter. Det blev till att ta ett lån.
– Bankdirektören trodde på vår idé och hjälpte oss med varm hand, säger Peter. Bryggeriet var extremt nedgånget och maskinparken var av bara skrot. Det var en stor utmaning, men vi trodde på idén. Man restaurerade lokalen och satsade på det första första ölet.
– I början producerade vi enbart öl, säger Peter. Två år senare tog bröderna beslutet att lansera den första alkoholhaltiga cidern med söt smak. De stora bryggerierna trodde aldrig på den söta cidern, men det blev en stor succé. Numera har alla de stora märkena söt cider i sitt sortiment.
– Men var de första som skapade en helt ny marknad. berättar Peter. Man placerade ut drycken i flera länder som Mallorca, Ibiza, Kanarieöarna och i flera grekiska öar.
– Vår tanke var att om de testade den söta cidern på semestern så skulle de fortsätta att köpa drycken när de kom hem, säger Peter.

England 2005
Peter Bronsman minns speciellt året 2005 då Kopparbergs fick sitt stora genombrott i England.
Bargästerna blev överförtjusta och allt fler butiker började återkommande köpa in stora partier av drycken.
– Den söta cidern hade kommit för att stanna, säger Peter som idag säljer till 40 länder och driver fyra bryggerier i Sverige, Kopparbergs bryggeri i Kopparberg, Zeunerts bryggeri i Sollefteå, Sofiero bryggeri i Laholm och Pallas bryggeri i Göteborg.
– Sedan hyr vi också in oss på den brittiska marknaden, säger Peter.
Kopparbergs Bryggeri brygger producerar idag öl, cider, julmust, påskmust, kolsyrat vatten och starksprit. Det egenproducerade utbudet är sedan kombinerat med starka importvarumärken samt vin. Kopparbergs har också ett samarbetsavtal med världens näst största bryggeri SABMiller, som omsätter omkring 200 miljarder kronor per år, för att öka ciderexporten.

Restaurangägare i Sverige och Spanien
Förutom bryggerierna har Peter Bronsman startat upp 16 restauranger under namnet John Scott.
– Det hela började i Göteborg på Avenyn där John Henry Scott byggde ett engelskt hus.
– Därav namnet John Scott berättar Peter. Man skall hedra de som har byggt. Idag driver han åtta ställen i Göteborg,dessutom i Stockholm, Malmö Lund och Sälen. Dessutom i Spanien i Marbella och Puerto Banus.

Utmärkelse i Monaco
2012 nominerades Peter Bronsman, VD för Kopparbergs Bryggeri, till “EY Entrepreneur of the year”. Efter seger både lokalt och nationellt representerade han Sverige i världsfinalen.
”World entrepreneur of the year” i Monaco.
– Det var fantastiskt att stå där och ta emot priset, säger Peter som har en vision i livet. “Att må så bra som möjligt”, det kan låta tråkigt men jag trivs hemma i Fjärås där jag kan koppla av och  säkert kommer att bo där resten av mitt liv.

Bengt Karlsson