Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Kostnadsfri rådgivning till nya företagare

När man funderar på att starta eget företag uppstår många frågor kring affärsidén, marknadsföring, budget och mycket annat.
NyföretagarCentrum Eskilstuna står gärna till tjänst med kostnadsfri rådgivning.

Bakom NyföretagarCentrum Eskilstuna står ett nätverk av personer och företag som kan bidra med expertråd inom företagsstart. De kunniga rådgivarna Christer Dahl, Ulf Eliasson och Catharina Matsdotter representerar ett brett kunskapsfält med mångårig erfarenhet av företagande.
– Vi har en stor förankring i näringslivet i Eskilstuna där cirka 45 företag och organisationer står bakom vår verksamhet. Vår ledstjärna är att ge kostnadsfri och opartisk rådgivning till alla som vill starta företag, säger Christer Dahl, diplomerad rådgivare.
NyföretagarCentrum Eskilstuna är en av nära 90 systerorganisationer i Sverige och tillsammans bildar dessa ett nätverk genom Jobs & Society, en internationellt erkänd organisation.

Ambitionen är 500 nya företag
Under 2013 registrerades 483 nya företag i Eskilstuna jämfört med 505 under 2012, som jämte 2011 var ett rekordår.
– Vår ambition är att nyföretagandet i Eskilstuna ska överstiga 500 företag per år. Av de nystartade företagen har cirka 35 procent varit i kontakt med oss inför starten. Vi vet genom uppföljningar att sannolikheten är större att lyckas och få ett livskraftigt företag om man får rådgivning av oss, säger Christer Dahl.
Under förra året medverkade NyföretagarCentrum vid start av 163 nya företag. Snittåldern hos de sökande är 36-37 år och det är ungefär lika många kvinnor som män som anlitar NyföretagarCentrum. Dock är det fler män än kvinnor som går i mål och startar företag.

Tjänste- och handelsföretag
I första hand är det tjänsteföretag och handelsföretag som startas.
– Det är också många IT-företag samt restauranger och caféer. Andra områden är personlig service som massage och hudvård. ROT- och RUT-avdragen har också gjort att många med hantverksambitioner startar eget, säger Christer Dahl.
NyföretagarCentrum erbjuder också nyföretagarna en mentor, som bidrar med sina erfarenheter och sitt nätverk på ideell basis.
– Vi anordnar även informationsträffar och utbildning för blivande företagare. Detta gör vi tillsammans med våra sponsorer, det vill säga näringslivet i Eskilstuna.
Kommunen har, liksom övriga Sverige, en hög arbetslöshet, vilket skapar ett stort behov av nya företag.
– Kombinationen av en relativt stark befolkningstillväxt och en begränsad företagsutveckling är inte bra. Vi behövs mer än någonsin, konstaterar Christer Dahl.