Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Kraft sprudlar återigen vid Mälarens strand

The Steam Hotel i Västerås är mer än ett hotell. Anläggningen är en egen destination som ligger vägg i vägg med Sveriges första actionbad Kokpunkten. Att med ett hotell skapa reseanledningar är nog unikt för grundarna av The Steam Hotel och tillika ägarna i form av ESS Group.

Det är ingen överdrift att säga att ESS Group skriver historia med The Steam Hotel, som erbjuder en hotellupplevelse i världsklass. I det gamla ångkraftverket vid Mälarens strand sprudlar nu återigen kraft och energi, precis det syfte som den 100-åriga fastigheten en gång byggdes för. Dagens kraft är dock av en annan karaktär när gäster från hela världen samlas för att utbyta kreativa idéer.

Lockar fler till Västerås
Att skapa unika upplevelser är det centrala för ESS Group. Ambitionen märks tydligt i The Steam Hotel, som är en produkt av gruppens nytänkande kring vad en riktig hotellupplevelse är och bör förmedla. Det handlar om mycket mer än en säng och kudde.
– ESS Group har med anläggningar som Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad redan utmärkt sig som en aktör med egen stil, och den är minst lika påtaglig i vår anläggning, säger Felix Fuchs, vd för The Steam Hotel.
– Anläggningen kan inte liknas vid något annat på den svenska marknaden. Det är ett destinationshotell, en pool clubanläggning och ett exklusivt konferenshotell – allt på samma gång. Det ger oss stora konkurrensfördelar i en växande stad som Västerås och regionen Mälardalen.
The Steam Hotel ska vara en reseupplevelse i sig och mer än komplettera den geografiska platsens attraktion, genom att tilltala en bred målgrupp från privatresenärer till affärsgäster, middagsgäster och konferensdeltagare. Alla ska känna igen sig i de värden som ESS Group förmedlar och står för.
– Jag vågar nog påstå att vi med The Steam Hotel lockar besökare som annars inte skulle ha rest till Västerås. Reseanledningen finns här i huset, i vår anläggning. Västerås är från början inte vårt primära upptagningsområde, men när vi från ESS Group fick en möjlighet att utveckla en fastighet med så mycket historia och ett så fördelaktigt läge så tog vi chansen.

Investerar tack vare större efterfrågan
The Steam Hotel ligger vägg i vägg med Kokpunkten, Sveriges första och hittills enda actionbad. Anläggningarna är fristående men naturligtvis finns det samarbete för att stärka bådas varumärken. Nyckeln för ESS Group är den fantastiska fastigheten som erbjuder alla möjligheter att skapa något riktigt unikt. Det var nog samma för grundarna av Kokpunkten.
The Steam Hotel öppnade i augusti 2017 och man har under en kort period på drygt två år redan hunnit bygga ut anläggningen då efterfrågan blev mycket större än förväntat. Under 2019 investerades ungefär 100 miljoner i anläggningen, som erbjuder både pool club och konferensmöjligheter, evenemang och fantastiska matupplevelser i de två restaurangerna.
– Enbart under 2019 hoppade vi flera år framåt i våra prognoser för The Steam Hotel, vår framtid ser mycket spännande ut, bekräftar Felix Fuchs.
Västerås växer som besöksmål och det genererar fler gästnätter. Utbudet har förstärkts avsevärt med The Steam Hotels 227 rum, rymliga konferenslokaler för upp till 500 deltagare, 800 kvm stor pool club samt två restauranger i en spektakulär miljö.