Mån 4 dec / År 41 / Nr 5 2023

Kraftfulla formbesked från en världsmästare i byggplåt

En guidad visning av ArcelorMittal Constructions jättelika lokaler ger snabba och tydliga besked om vad företaget arbetar med. Här andas plåt. I många och långa produktionslinjer profileras och klipps tunnplåt av olika kvaliteter till takplåt, väggplåt, balk och kundanpassade plåtkonstruktioner. I företagets omfångsrika lager förbereds orangefärgade ”paket” inför transporten till kunder över hela Skandinavien.

Det är en av byggindustrins tunga aktörer som reser sig framför oss när vi närmar oss Örsholmens industriområde i Karlstad. I de rymliga lokalerna har producerats tak- och väggplåt i över 30 år och företaget är idag ett aktat namn inom byggsektorn, såväl i Sverige som i våra skandinaviska grannländer. Tillsammans med dotterbolagen i Norge och Danmark omsätter ArcelorMittal Construction Sverige AB idag nära 500 miljoner kronor.

– Verksamhetens storlek ger oss fördelar, säger Matts Persson, företagets CEO, som tar emot och visar oss runt i produktionen. Ambitionerna är dock höga och målsättningen är självklart att få ännu fler att köpa plåt från ArcelorMittal Construction.
Anläggningen i Karlstad är en av två producerande enheter. Sedan många år tillbaka tillverkar företaget sitt sortiment av vattenavrinningsprodukter i en egen fabrik i Sveg.

Stark ägare bakom ryggen
För den som känner stålbranschen är ArcelorMittal ett välbekant namn. ArcelorMittal-koncernen – Karlstadsföretagets ägare – är världens största stålproducent med gruvor, stålverk och vidareförädling i över 60 länder.

– Visst har vi ibland fördelar av att ha en stark och stabil mamma, konstaterar Matts Persson. Vi står stadigt när det blåser som hårdast på marknaden och kan dra nytta av koncernens kompetens och resurser för att kontinuerligt vidareutveckla våra produkter.

Armat för konsumentmarknaden
Verksamheten vilar sedan många år tillbaka på två ben stabila ben.
Under varumärket Armat™ samlas tunnplåtsprodukter för ny- och ombyggnation av villor och flerbostadshus. Programmet är stort och omfattar tak-, fasad-, och takpanneplåt men också lättbalk och kompletta system för taksäkerhet och vattenavrinning. Armat™ säljs genom plåtgrossister, bygghandel och återförsäljare.
– Vi har idag avtal med alla de stora bygghandelskedjorna, vilket ger oss utmärkta möjligheter att nå ut med våra konsumentprodukter, berättar företagets CMO Peter Widström.

ArcelorMittal Projekt för större byggobjekt
Företagets andra gren är ArcelorMittal Projekt där företaget, med ett brett program av tak- och väggprofiler, sandwichpaneler och samverkansplåt, vänder sig till arkitekter, konstruktörer och entreprenörer.

– Här har vi tveklöst mycket att ge, konstaterar Peter Widström. Koncernen går i spetsen för branschens materialutveckling, vilket ger oss full tillgång till det senaste sett till både design och hållbarhet. Vi kan erbjuda attraktiva ytbeläggningar som tål det mesta och som lever upp till tuffa krav i C5-miljöer.
Att företagets produkter uppskattas bekräftas i orderböckerna som rymmer ett flertal stora projekt. ArcelorMittals plåt återfinns bland annat i den pågående ombyggnationen av Värtahamnen i Stockholm, i nya IKEA Helsingborg samt i den nyligen invigda Skidtunneln i Piteå.

Positiv framtidstro, offensiva satsningar
Vilka bedömningar gör då ArcelorMittal om framtiden och hur ser prognosen ut för de kommande åren? Matts Persson är positiv.
– Branschen är stentuff och vi måste ständigt vara på tå och erbjuda det bästa. Styrkan i vårt sortiment och kompetensen hos våra medarbetare ger oss dock muskler att prestera det våra kunder frågar efter.
Företaget har nyligen investerat i nya, effektivare produktionslinjer som ska lyfta kvaliteten ytterligare.

För att korta leveranstiderna och förbättra servicen har man också satt upp en ny logistikhub i Karlstad för vattenavrinningsprodukterna.
– Närheten och leveransförmågan blir allt viktigare. Kunder på alla nivåer förväntar sig att få sin plåt snabbt och vid den tidpunkt vi lovat. Det här får vi aldrig tumma på, avslutar Matts Persson.