Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Kristianstad – föränderlig och festglad fyrahundraåring

Fyra sekel har gått sedan den danske kungen Christian IV pekade ut platsen för Nordens första fulländade renässansstad.
De omgivande våtmarker som då hindrade svenskarna att nå fästningsstaden har i dag upphöjts till biosfärområdet Kristianstads Vattenrike. Och inne i centrum byggs det för framtiden i sällan skådat format.

Kristianstads centrum präglas fortfarande av 1600-talets rätlinjiga gatunät. Vallarna är borta men kvar finns 1800-talets trädkantade boulevarder som gav staden smeknamnet Lilla Paris.
Kristianstad fortsatt att växa och utvecklas. Förra året passerade kommunen gränsen 80 000 invånare och är i dag den 24:e största av Sveriges kommuner.

Stora nybyggen i centrum
Nya årsringar läggs oavbrutet till fästningsstadens kärna. Inför 400-årsjubileet 2014 har staden sett flera nya imponerande byggnader växa upp.

Ett stenkast från centrum, men ändå mitt i naturen, ligger Sveriges mest välbesökta naturum. Naturum Vattenriket är också porten till biosfärområdet Kristianstads Vattenrike, där såväl internationella forskare som söndagsflanörer ständigt gör nya upptäckter.
Den tre år gamla Kristianstad Arena fylls till bristningsgränsen med nära 5 000 åskådare varje gång elitlaget IFK Kristianstad spelar handbollsmatch.

I östra delen av centrum pågår uppbyggnaden av Galleria Boulevard i flera kvarter. Den första etappen invigdes hösten 2013 och hela kvarteret ska stå klart under jubileumsåret med ett 60-tal nya butiker.
Mitt i centrum har ett modernt och tillgängligt rådhus byggts bakom bevarade 1800-talsfasader. Från mars 2014 ryms här drygt 700 politiker och medarbetare från Kristianstads kommun och Region Skåne.

400-årsfest hela året
Christian IV hade stora planer för den stad i Skåne som han gav sitt eget namn. Det blev kanske inte riktigt som han tänkte, men på hans grund har nya generationer byggt vidare. Resultatet har blivit en stad och kommun som är väl värd att fira jubileumsåret 2014.
Och firar gör staden med besked. Jubileumsfirandet pågår hela året med förfest, kalas och efterfest.
Förfesten under årets första månader bjuder på många historiska tillbakablickar. Grundläggningsdagen den 22 maj firas med kalas i dagarna tre. Det blir mat, kultur och underhållning som även kungaparet får ta del av vid sitt besök. Efterfesten fylls av musik och framåtblickar.

Aktiviteter för stora och små och ordnas till stor del av Kristianstads lokala föreningar, företag och organisationer.
Kristianstads jubileumsår 2014 blir en hejdundrande fest med, för och av Kristianstadsborna – och alla andra som vill fira.
Mer om jubileumsprogrammet finns att läsa på www.kristianstad.se/400