Fre 3 dec / År 39 / Nr 4 2021

Kunskapsintensivt stålverk är spännande arbetsgivare

Med ett globalt ledarskap inom höghållfasta stål strävar SSAB efter att utveckla lättare, starkare och mer hållbara stålprodukter för framtiden. SSAB har sedan länge en stark position inom flertalet branscher där den gemensamma nämnaren är jakten på ökad effektivitet och hållbarhet. Från Borlänge levereras stål till hela världen och det gör SSAB till en mycket spännande arbetsgivare.

Låg vikt i kombination med högre slitstyrka och hållfasthet eftertraktas inom allt från bygg- och konstruktionsbranschen till fordonsindustrin. Ett stål som är lättare och som tål mer är enklare att hantera och transportera, det sparar i sin tur in på resurser i form av tid, material och miljö. I princip alla typer av verksamheter jagar kostnads- och miljöeffektiva lösningar idag – och SSABs höghållfasta stål ligger precis rätt i tiden.

Högteknologisk miljö
Att få fram ett lättare stål som samtidigt är starkare än sin föregångare är en uppgift som SSAB lägger mycket kraft och resurser på. Det gör verksamheten till en kunskapsintensiv arbetsplats där många nya idéer slår rot och får växa.
SSABs produktchef Olof Carré läste teknisk fysik med materialvetenskap i Uppsala och började som processingenjör på SSAB i Borlänge 2004. Olof fick snabbt insikt i att de förutfattade meningar han haft beträffande svensk basindustri knappast fick utrymme i den högteknologiska verksamhet som SSAB kunde visa upp.
– Jag möttes direkt av en högteknologisk och långt automatiserad miljö vilket jag, om jag ska vara ärlig, kanske inte hade räknat med. Jag tror att det är en miljö som många ungdomar drömmer om idag, men de kanske inte är medvetna om att den finns hos oss, säger Olof Carré, som efter en tid inom produktion och produktutveckling har gått in i rollen som produktchef.

Många olika roller
Nordenchefen Lars Olsson är född och uppvuxen i Borlänge. Han har varit på SSAB i snart 20 år och tillhör fjärde generationen som arbetar på stålverket. Lars har arbetat som tekniskt stöd mot exportmarknaden, och har även hunnit med olika säljchefsroller mot olika marknader. Idag ansvarar han för försäljning av rör och profiler till kunder som finns etablerade och har verksamhet i Norden.
– Det som för mig gör SSAB till en spännande arbetsplats är att vi har en stor bredd av olika kompetenser samlade under samma tak. Utomstående tänker nog inte så mycket på hur många olika roller det behövs för att utveckla, producera och leverera högkvalitativa och höghållfasta stål till ett pris som världsmarknaden kan acceptera, funderar Lars Olsson.

Höjer kunskapsnivån
Anna Östlund, informationsansvarig på SSAB i Borlänge, tillhör också fjärde generationen i sin familj som arbetar på SSAB. Anna tyckte om sin karriär som journalist och hade från början inga tankar på att växla över till något annat. Hon fick emellertid kontakt med SSAB i samband med ett annat uppdrag och insåg då vilka möjligheter som kunde finnas på stålverket. Att få vara med och vidareutveckla en verksamhet som med sina långa anor betyder väldigt mycket för Borlänge blev då väldigt lockande.
– Vi har en lång erfarenhet av att utveckla och tillverka stål i Borlänge och det bidrar till att höja kunskapsnivån i regionen. Det bidrar med stor sannolikhet också till att många ser SSAB som en attraktiv arbetsgivare – det finns egentligen oändligt många möjligheter här eftersom en och samma arbetsplats har så många olika tjänsteområden, säger Anna Östlund som avslutning.