Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Kvalificerad kompetens löser framtidens utmaningar

Alla yrkeshögskolestudenter vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, BYS får kvalificerade jobb eller startar företag inom den bransch de valt att utbilda sig inom. En del väljer att läsa vidare. Det är ett resultat som rektor Gunnel Marwén Kastenman är mycket nöjd med.

Idag har Biologiska Yrkeshögskolan 11 yrkeshögskoleutbildningar och är den största utbildningsaktören inom den gröna sektorn i Sverige. Här kan studenterna studera till: agrotekniker, bioenergitekniker, klövvårdare, djurvårdare på utökad nivå, unghästutbildare, ridsportentreprenör, verksamhetsledare inom häst, trädgårdsmästare, arbetsledare för kyrkogårdar och parker och småskalig virkesförädling. BYS hovslagarskola är den enda i Sverige som är internationellt certifierad och har två hovslagarutbildar – en grundutbildning och en kvalificerad fortbildning för yrkesverksamma.
– De internationella kontakterna bidrar starkt till utveckling av utbildningen och yrket.

Teori och praktik = sant
Alla utbildningar innehåller entreprenörskap, innovation och hållbar utveckling. Studenterna tar också del av de senaste forskningsrönen och väl beprövad erfarenhet inom sina respektive branscher.
– Utbildningarna ligger i framkant och studenterna ska vara redo att lösa framtida utmaningar med spetskunskaper inom sina respektive område, säger Gunnel Marwén Kastenman.

Fördjupning under LIA
Under studierna varvas fördjupade teoretiska ämneskunskaper med LIA, Lärande i arbete. Kunskaper omsätts i praktiken i olika projekt på företag, myndigheter eller organisationer. Det är också i LIA som specialisering och fördjupning av teoretiska kunskaper kan ske.
– Det är vanligt att de kontakter som skapas mellan företag och studenter under LIA leder till anställning eller eget företagande, konstaterar Gunnel Marwén Kastenman.