Lör 26 nov / År 40 / Nr 4 2022

Kvalitet från hjärtat av Östergötland sedan 1967

MarcusKräftan är ett omtyckt besöksmål i Väderstad. Här handlar såväl lokalbor som långväga besökare kräftor av högsta kvalitet, gärna färska Vätternkräftor som lovar en smakupplevelse bortom det vanliga. Nu ska verksamheten vidareutvecklas och expandera med ännu fler högklassiga produkter från hav och sjö.

Det är en traditionsbunden verksamhet som varsamt förädlas i MarcusKräftan. Det började 1967 med att farmor Karin och farfar Marcus flyttade till Väderstad och öppnade en liten favörbutik. Farmor Karins hemkokta kräftor blev snabbt en succé, och än idag kokas kräftorna enligt hennes recept.
– Sortimentet utvecklas men Vätternkräftorna är fortfarande vårt flaggskepp. I den utbyggda delikatessbutiken erbjuder vi även hemlagade såser och röror i samarbete med kockarna på Väderstad centralkrog, samt andra godsaker som rökt och färsk fisk, havskräftor, hummer och krabba, upplyser Mathias Svensson, som är tredje generationens kräfthandlare i Väderstad.

Vårdar traditioner
MarcusKräftan startade i liten skala. Dagens verksamhet är mer omfattande idag med utökade produktionslokaler samt en helt ny delikatessbutik i anslutning till dessa.
– Vi ska bli en större samlingsplats för allt inom hav och sjö. Den enda marknadsföring vi haft under de senaste tio åren är ett par skyltar utmed motorvägen, men verksamheten har ändå expanderat utöver all förväntan. Vi har helt enkelt vuxit ur vår kostym och behöver bygga ut, säger Mathias.
Skaldjuren kokas alltid på plats i Väderstad för att garantera kvalitet och smak. Det är en tradition som Mathias vårdar och som utgör hjärtat i hela verksamheten.

Väderstad omtyckt destination
Allt fler hittar till Väderstad och söker en upplevelse kring traditionell handel. Mathias med grannar som Väderstad centralkonditori, centralkrogen och byggnadsvårdsbutiken vill inte göra sina gäster besvikna. I samverkan vidareutvecklar man det arv som tidigare generationer byggt upp och som ger Väderstad en helt unik karaktär.
– Ungefär 75 procent av våra kunder kommer från Stockholmsregionen. De flesta har inte vägarna förbi Väderstad utan åker hit för att det är en upplevelse och Väderstad har blivit en omtyckt destination, konstaterar Mathias.
Mathias var 18 år gammal när han tog över verksamheten 2011. Liksom sina företrädare är han uppfostrad inom handlarkulturen och dess karakteriserade drag, där kvalitet och tradition betyder allt. Det gedigna stycket historia som ligger bakom bolaget när något som ligger Mathias varmt om hjärtat och som kommer att fortsätta prägla MarcusKräftan under många år framöver.