Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

”Kvalitet rakt igenom” –ledord för Edvardssons i Bredbyn

Edvardssons i Bredbyn AB tillverkar träemballage, möbler och golv till ishallar. I sortimentet finns något så ovanligt som en egen designad trämöbelserie.

- Vi är väldigt stolta över våra produkter och den kvalitet som vi står för, säger vd:n Ann Strandberg.
Edvardssons som fyller 70 år under 2017, har i många år tillverkat träemballage för produkter under varunamnet Hägglunds, ett företag som numera ingår i Bosch-koncernen. 
- För tio år sedan startade vi med egen produktion och design på möbelsidan. Vi tyckte att vi behövde en egen produkt så att vi inte skulle vara för beroende av emballageproduktionen, säger Ann Strandberg.
Stark möbelserie
I april 2006 lanserade Edvardssons sitt nya system Crescendo på Älvsjömässan. Crescendo är ett system som går ut på att man enkelt ska kunna sätta ihop flera bord och fästa dem vid varandra på ett smidigt sätt.
- Det är ett speciellt system för att öka antalet gäster och kunna få bättre ekonomi för de som utnyttjar möjligheterna med vårt Crescendo-system. Dessutom är det en extremt stark möbelserie som innebär att man slipper investera så ofta och kan hoppa över en eller flera investeringsomgångar, säger Ann Strandberg.
Oförstörbar stol
Delägarna Svenna Strandberg och Stefan Edvardsson har tagit fram hela möbelserien som består av ett komplett bordssystem och sittmöbler som nästan är oförstörbara. Både borden och stolarna produceras av björkfaner i den egna verkstaden i Bredbyn, fyra mil väster om Örnsköldsvik
- Vår ledstjärna i företaget är ”kvalitet rakt igenom”. Vi ska vara nöjda och stolta över det vi gör och alla i bolaget är medvetna om det och jobbar efter det. 
Arenagolv är en annan produkt och där erbjuder Edvardssons både ett oisolerat och ett isolerat golv. Det sistnämnda kan läggas direkt på isen i ishallar. Det största golvet levererades till Göranssons Arena där bandylaget Sandvikens AIK tillvardags spelar sina hemmamatcher.
Några andra kunder är ishallarna Vida Arena i Växjö, Skellefteå Kraft Arena, Malmö Arena och Fjällräven Center i Örnsköldsvik.
Udda produkt
Edvardssons som sponsrar ishockeyklubben MoDo har också en lite annorlunda produkt. Företaget tillverkar klubbförlängare i trä till den förre MoDo-spelaren Alexander Steens kompositklubbor. Även flera av Steens lagkamrater i NHL-laget St Louis har visat intresse för den Edvardssonska knoppen.
- Vi tycker att det är en kul grej, säger Ann Strandberg.
2016 kommer att bli ett nytt spännande år för Edvardssons med sina 20-tal anställda och cirka 20 miljoner i omsättningen. Sedan ett år tillbaka har företaget en filial i Örebro och där har en försäljare fokus på att sälja möbler i framförallt Mälardalen.

Varför ska man då köpa Crescendo?
– Har man behov av att enkelt kunna förändra sin lokal och ha starka möbler så att man inte behöver byta inredning så ofta så är Crescendo svaret. Då vi gör allting själva så kan vi hela tiden utveckla våra produkter efter kundernas behov och en fördel är att vi jobbar med hela tillverkningsprocessen från ax till limpa, säger Ann Strandberg.