Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Kvalitetsutrustning för sjukvård och massage

Sjöbloms Sjukvårdsutrustning AB/Tarsus utvecklar, tillverkar och säljer medicinska möbler och fysioterapibänkar.
Ursprunget till familjeföretaget startades 1948 av Gunnar Sjöblom i Örnsköldsvik. Idag ägs företaget av den tredje generationen genom Olow Sjöblom, som också är styrelseordförande.

Sedan 1984 har Sjöbloms varit direktleverantör av sjukvårdsutrustning till de svenska landstingen.
Erfaren personal inom både design och tillverkning hjälpte företaget att växa och snart fanns Sjöbloms produkter i samtliga svenska sjukhus.
1988 startade Olow Sjöblom Tarsus Products AB med affärsidén att designa och tillverka marknadens bästa massagebänk. I sin roll som massör hade han sett behovet av bra bärbara behandlingsbänkar.
Sedan 1997 är företagen en koncern.

Två starka varumärken
– Vi har två starka varumärken. Det ena är Sjöbloms, som är inriktat mot sjukvården, och det andra är Tarsus, som är inriktat mot friskvården. På medicinsidan har vi avtal med de svenska landstingen sedan 1980-talet, berättar David Sjöblom, vd.
Sjöbloms/Tarsus designar, tillverkar och säljer medicinska möbler samt bärbara och stationära massagebänkar med fokus på patientkomfort, användarvänlighet och ergonomi.
Företaget utvecklar produkterna i nära samråd med användarna och ett mycket erfaret utvecklingsteam på företaget.

Export
– Den största tillväxten för oss ligger på exporten. Vi har sålt våra produkter till cirka 40 länder, bland annat Ryssland och Indien. Vår största marknad förutom den svenska är Skandinavien, där vi har återförsäljare i Danmark, Norge, Finland och på Island, berättar Olow Sjöblom.
Företagets massagebänkar används av tiotusentals nöjda användare, som bland annat är de flesta svenska massage- och terapiskolorna, många av våra svenska landslag, ett flertal andra svenska och utländska sportklubbar samt massörer och kiropraktorer i många delar av världen.
– Våra framgångsfaktorer är vår långa erfarenhet av produktutveckling och att vi har en väldigt modern maskinpark med CNC-maskiner, robotar och en datastyrd ytbehandling som är en av de modernaste i Sverige. Dessutom jobbar vi med ett verksamhetssystem som gör att vi har full kontroll över vår produktion, berättar David Sjöblom, som också berömmer sin kompetenta personal.

Besöker mässor
Representanter från Sjöbloms/Tarsus åker på de största mässorna inom medicin och terapi i världen, bland annat till Düsseldorf och Dubai, förutom de gällande mässorna som finns i Sverige för friskvård och medicinska möbler.
– Anledningen till att vi åker på mässor i Düsseldorf och Dubai är att vi vill göra våra varumärken starka utanför Skandinaviens gränser. Vi har fått en mycket positiv respons och är med på många intressanta avtal idag, säger Olow Sjöblom och fortsätter:
– Vi har en stor portfölj av egna produkter som fungerar både globalt och i Sverige och vi har flera nya produkter på gång.
Några problem att expandera har inte Sjöbloms/Tarsus.
– Vi har en verkstadsyta och maskiner så att vi kan tredubbla vår omsättning, säger Olow Sjöblom.
Sjöbloms/Tarsus sysselsätter idag cirka 20 anställda.