Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Kyrkoherden vill att fler ska upptäcka Lidköping

Lidköpings församlings nya kyrkoherde Karin Enerbäck vill att fler människor ska upptäcka Svenska kyrkan och staden Lidköping vid Vänerns södra strand. – Här är bra att leva, verka och bo, säger hon.

Karin Enerbäck, som har sina rötter mellan Floby och Falköping, jobbade som komminister i Lidköping mellan 1987 och 2004. Därefter fick hon anställning inom Skara stift och jobbade sedan i 12 år på stiftsgården Flämslätt utanför Skara.
Men i år har hon återvänt till Lidköping. Den 4 april började hon sin nya tjänst som kyrkoherde och hon efterträder Tomas Forsner som går i pension.
– Jag ser verkligen fram emot att jobba i Lidköping igen. Det ska bli spännande att sätta mig i de olika sammanhangen i församlingens arbete och träffa alla medarbetare. Stan ligger kanske inte vid allfartsvägen men har ett fint läge och det finns en närhet i mötet mellan människor inom olika organisationer, företag, kyrka och förvaltning, säger hon.

Flera kyrkorum
Lidköpings församling bedriver församlingsarbete utifrån tre kyrkor. I centrala Lidköping ligger S:t Nicolai kyrka med anor från medeltiden. I anslutning till kyrkparken finns församlingshemmet Nicolaigården och församlingens kansli. S:t Sigfrid i västra delen av församlingen och S:ta Maria kyrka i öster är moderna kyrkor där merparten av barn-och ungdomsverksamheten finns. På Södra begravningsplatsen som är en blommande oas finns också Hoppets och Ljusets kapell där begravningar äger rum.

En väg in i kyrkan
Förhoppningen är att församlingens aktiviteter under sommaren 2016 ska öppna en dörr till kyrkan.
Gudstjänster och musik av olika slag är något som ska vara en väg in i kyrkans verksamhet.
– Samtidigt hoppas vi att många turister ska hitta till Lidköping som ligger i en kulturbygd med ett aktivt handels- och näringsliv och en skärgård med en mängd olika öar. Och så har vi Kinnekullebanan som gör att vi har bra kommunikationer till och från stan. Det är också viktigt att nämna i sammanhanget, säger Karin Enerbäck.