Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Lågan brinner starkare än någonsin i Målerås

Det har gått över 30 år sedan en mindre grupp hantverkare med konstnären och formgivaren Mats Jonasson i spetsen blåste liv i det gamla glasbruket i Målerås. Tillsammans med en stor del av lokalbefolkningen investerade de i bruket, som idag är Sveriges största privatägda glasbruk och ett växande besöksmål för hela Glasriket.

Det lilla brukssamhället Målerås i Nybro kommun har blivit internationellt känt för sitt unika konstglas. Mats Jonasson har under årens lopp fått sällskap av en rad erkänt duktiga konstnärer som alla bidrar till att hålla lågan vid liv i det anrika bruket, grundat redan 1890. Bruket har kommit att betyda mycket för Målerås och för Nybro som levande glaskommun, och med sina 50 anställda är Målerås Glasbruk en stor och viktig arbetsgivare på en mindre landsbygdsort med cirka 250 invånare.

Nya generationens formgivare
Från början tillverkades fönsterglas i Målerås, men idag är inriktningen en annan. Mats Jonasson förde med sig en glöd som visade sig vara unik i sitt slag. Med en rejäl portion nytänkande skapade han redan för tre decennier sedan en ny typ av konstglas, där han med specialdesignade former kunde gjuta glasblock och vackra skulpturer som därefter kunde efterbehandlas, målas och graveras.
– Mats Jonasson var en av de första i den nya generationens formgivare. Idag har vi en handfull unika formgivare som alla sätter sin unika prägel på glaset, bland dem Ludvig Löfgren som gjort sig känd för sina unika konstnärliga uttryck, berättar Eva Marie Hagström, vd på Målerås Glasbruk sedan ett par år tillbaka.

Bevarat hantverk
Allt som produceras i Målerås Glasbruk är unikt, eftersom det är ett hantverk från början till slut. Även om det är formgjutet så målas och graveras alla skulpturer för hand. Hantverket har således bevarats, liksom en stor del av Nybros kultur som glaskommun.
– Det som skiljer vårt glasbruk från många andra är att allt produceras här i Målerås, av vår egen personal, berättar Eva Marie Hagström vidare. Vi har formgivare, glasblåsare, konstnärer och gravörer under samma tak, och tillsammans bildar vi ett välfungerande team som kan leverera helt i enlighet med marknadens efterfrågan.
En stor del av det som produceras i Målerås Glasbruk säljs idag utanför Sverige. Målerås har blivit internationellt välkänt och förknippas med nyskapande och innovativ design världen över.

Målerås stora uppgift
Idag vallfärdar människor från hela världen till Målerås för att få en inblick i hur ett modernt glasbruk fungerar. Givetvis tar man även emot lokala besökare som får ta del av tillverkningen och lära sig om sin egen historia och kultur.
På Målerås Glasbruk utvecklas ständigt nya upplevelsepaket som skräddarsys efter olika målgrupper. Att få prova på att blåsa en egen skål är en unik upplevelse som skapar respekt för hantverket.
– Genom att fler får uppleva hantverket på nära håll hoppas vi kunna sprida kunskap om glasets historia och betydelse för vår region. Vi hoppas också på att kunna tända en gnista i nästa generations glaskonstnärer. Det är en del av vår stora uppgift, och därför vågar vi påstå att lågan brinner starkare än någonsin i Målerås, fastslår Eva Marie Hagström.