Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Lång erfarenhet av låstillverkning i Eskilstuna

Anchor Lås AB har en lång tradition av att utveckla och producera lås i Eskilstuna och detta avser man att fortsätta med.
– Vi vill behålla den kompetensen som finns i en lås-stad som Eskilstuna, säger Thomas Eriksson, företagets vd och marknadschef.

Anchor Lås är en fristående låstillverkare som har specialiserat sig på att utveckla och producera hänglås och skåplås.
– Vår styrka är att all tillverkning sker i Sverige. Vi köper till exempel in stål från Boxholm och mässing från Gusum. Även härdning och ytbehandling sker regionalt, vilket ger oss kontroll över hela kedjan. Dessutom kan vi vara mycket flexibla eftersom vi är ett privatägt och fristående företag, säger Thomas Eriksson.
– Vi har en bred flora av hänglås i alla säkerhetsklasser, från klass 1 upp till klass 5, tillägger Robert Fredriksson, vice vd och produktchef.
Alla klassade hänglås med Anchorcylinder kan fås i lika låsningsgrupper, olika låsning eller i huvudnyckelsystem. Det är också fullt möjligt att kombinera hänglås ur olika säkerhetsklasser i samma system eller låsningsgrupp alt. kombinera dessa med företagets skåplås.

Stor export
Kunder till Anchor Lås är främst låssmedsgrossister, men även industrigrossister. Cirka 40 procent av produktionen går på export, framför allt till de nordiska länderna, men också till länder som England, Tyskland och Frankrike.
– Vi jobbar även mot andra låstillverkare och kan märka hänglåsen i deras namn. Vi kan anpassa produkterna efter våra kunders önskemål och det är också en stor styrka, säger Thomas Eriksson.
Robert Fredriksson berättar att företaget kontinuerligt tar fram nya produkter.
– Vi släpper nyheter pö om pö och snart lanserar vi bland annat väderskyddade lås, som inte släpper in smuts och skräp utifrån.

Ett känt varumärke
Företaget har sina rötter långt bak i den svenska industrihistorien.
– Anchor Lås är ett gammalt känt varumärke som har funnits i det här området i olika skepnader ända sedan 1860. Här har tillverkats allt från dörrstängare till hänglås och pumpar. Företagets dörrstängare, som tillverkades fram till 1980, är kända runt om i världen, berättar Thomas Eriksson och fortsätter:
– Vi vill lyfta fram varumärket Anchor igen och visa vilka kvalitativa produkter vi har.
Robert Fredriksson håller med:
– Vi vill vidareutveckla den produktion vi har i vår fabrik i Eskilstuna och utveckla projekt med andra låstillverkare i Sverige, som inte har egna hänglås.
Anchor Lås bildades i nuvarande form 1980 och sysselsätter idag totalt 13 anställda inklusive deltidsarbetare och praktikanter. Thomas Eriksson köpte bolaget av dåvarande ägaren Bo Grunander 2012 och 2013 gick Robert Fredriksson in som delägare.