Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Långsiktiga relationer är allt för MTA

Det halländska byggföretaget MTA Bygg & Anläggning tror på en fortsatt stark expansion i Halmstad med omnejd. Företaget medverkar redan i flera av regionens största byggprojekt. Byggnationen av MotorHallands nya anläggning samt flera omfattande bostadsprojekt är ett axplock från Halmstad.

MTA grundades i Halmstad för snart tio år sedan och har vuxit tillsammans med staden under alla år. Under den här tiden har man byggt upp långsiktiga samarbeten med bland andra Fredblad Arkitekter, som ritat den nya anläggningen för MotorHalland, och familjen Brolén som ligger bakom den stora satsningen.

Långsiktiga relationer är allt
Redan för tre år sedan inleddes en dialog med MotorHalland kring utvecklingen av den nya hallen. MTA involverades från ritstadiet och skötte även projekteringen. Nu bygger man anläggningen på Flygstadens handelsområde i Halmstad.
– Stor del av vår framgång ligger i att vi jobbar med samverkansentreprenader, där vi tillsammans med kunden utvecklar koncept som passar alla parter. Det gör vi på ett kostnadseffektivt och miljömässigt smart sätt som eftersträvas i alla projekt, men som få kan påvisa i verkligheten. Här skiljer vi oss från mängden, menar berättar Andreas Granberg, marknadschef och projektansvarig på MTA.
Långsiktiga relationer är allt inom byggbranschen. Ett litet projekt kan bli något mycket större i framtiden. Så har det varit i många av MTA:s projekt, och då ska man komma ihåg att många platsar bland regionens största. Samarbetet med Fredblad är inte unikt för just projektet i MotorHalland, utan finns över hela Västsverige med flera spännande utvecklingsmöjligheter på gång.

Även bostadsprojekt på gång
MTA satsar gärna på lite olika typer av projekt och har många järn i elden samtidigt.
– Vårt första projekt någonsin var ett bostadsprojekt på uppdrag av Greger Petersson och Fastighetsstaden i Halmstad. Den relationen har vi vårdat och vi har samarbetat med Fastighetsstaden under alla år, och nu senast i en pågående bostadsbyggnation vid nya resecentrum där vi bygger 98 hyreslägenheter, berättar Andreas Granberg.
Samtidigt pågår ett parallellt projekt, även det tillsammans med Fastighetsstaden, där MTA hyresgästanpassar den gamla postterminalen för nya kommersiella verksamheter.
– Samarbetet med Greger Petersson och Fastighetsstaden är ett utmärkt exempel på hur vi jobbar och visar även hur vi kommer att fortsätta, tillägger Andreas.

Årets entreprenör 2018
MTA är som tidigare nämnt med i flera av regionens främsta utvecklingsprojekt. Det kom därför inte som en större överraskning när Halmstads Näringsliv utsåg MTA till årets entreprenör 2018. Dessförinnan hade företaget redan fått utmärkelserna årets marknadsförare 2012, och årets kompetensföretag 2016.
På MTA gör man det man lovar och säger att man ska göra. Med hjälp av tydlighet, öppenhet och ärlighet har de tre entreprenörerna bakom MTA lagt grunden till en företagskultur som kännetecknas av skarpt entreprenörskap och enkla beslutsvägar. Det har visat sig bli ett framgångsrikt koncept – vilket utmärkelserna i regionala näringslivsgalor också vittnar om.
Sedan verksamheten startade i Halmstad 2010 har MTA utvecklats till ett av regionens största företag inom bygg och anläggning. Redan 2013 öppnades ett kontor i Varberg, och 2015 tog man steget in på den skånska marknaden med etablering i Helsingborg. Allt pekar på en fortsatt expansion i sydvästra Sverige.