Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Lapplands häftigaste upplevelse

Naturfenomenet Jockfallet är en av Lapplands häftigaste upplevelser. Det forsande vattenfallet på nio meter är samtidigt en värdefull resurs för driftiga entreprenörer. Här driver familjen Landin sedan många år tillbaka en verksamhet som lockar såväl fiskefantaster samt övriga turister som vill uppleva naturen i Jockfall.

För alla som besöker området kring Jockfallet väntar en oförglömlig upplevelse i anslutning till Kalixälven, där familjeföretaget Jockfall Turist & Konferens står för komfortabelt boende såväl som fantastiska matupplevelser året om.

Relationen till älven
Familjen Landin, som består av makarna Ann-Sofie och Hans Landin samt sönerna Robin och Ronny, har en speciell relation till älven och det mäktiga vattenfallet. Redan som liten sattes Ronny vid älven med fiskespö, och idag är han en av världens främsta kastare med flugspö. Bröderna arbetar båda som guider i den norrländska vildmarken, Ronny koncentrerar sig på fiske och Robin är mycket inriktad på marknadsföring och försäljning, men även han uppskattar en harmonisk stund med spöt.
– En av våra främsta attraktioner är sportfisket under sommaren, med laxfiske i Kalixälven som lockar fiskare från hela världen. Eftersom solen inte går ner under sommarhalvåret här så kan man fiska dygnet runt och det finns gott om fisk i älven – alla som besöker oss får garanterat se fisk. Fisken i älven är stor, laxar som landas är ofta runt 10 kg, berättar
Ann-Sofie. De allra flesta som får lax utövar C & R alltså catch and release för att bevara fisket i våra älvar.
Flugfiske är mycket uppskattat, och speciellt med världsmästaren i Flyg kastning (2012) Ronny som guide. Men även spinnfiske är populärt. Det är på flera ställen ett utmanande och tufft fiske i strömmande vatten, vilket många uppskattar och eftertraktar. Det finns fiskefantaster som reser över halva jordklotet för att få uppleva detta, menar Ann-Sofie.
Nedanför fallet finns en fiskesträcka på sex kilometer, där fiskerätten ägs av byn. Man fiskar efter principen ett steg ett kast med flugfiske på ena sidan och spinnfiske på andra.
I närheten av Jockfall finns sjön Vallsjärv där många fiskare försöker sig på att fånga storgäddan. Båtar finns för uthyrning.

Upplevelser för alla
Familjeföretaget har genomfört flera större investeringar under de senaste åren. Idag erbjuds stugor i olika storlekar både vinter- och sommartid, och det finns även en campingplats i anslutning till anläggningen. Det finns bastu och jacuzzi. Med tanke på platsens möjligheter även en välutrustad butik med allt som kan tänkas behövas för fisket.
– Vi tror på läget och den här unika platsen, och därför har vi också vågat satsa. Det vi erbjuder är unikt, och vi har öppet året runt med julbord, hundspann, norrsken, fiske – här finns verkligen något för alla. Vi befinner oss samtidigt i ständig utveckling för att bredda verksamheten, säger Ann-Sofie.
I den lokala restaurangen tar man fasta på värdet av närproducerat. Givet är att det är mycket fiskrätter på menyn, restaurangen kan till och med tillreda fisk som gästerna fångat. En omtyckt specialrätt som utvecklats på plats är den så kallade ”Jockfallaren”, som består av hembakat mjukt bröd, pressat potatis, rå lök och gravad stekt lax med skirat smör. Rätten symboliserar Jockfallet och den fantastiska platsen som familjen Landin paketerar som en upplevelse för alla.