Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

LaserTool satsar på hela värdekedjan

När det gäller laserbaserad ythärdning och olika typer av 3D-skanning och mätning ligger LaserTool steget före. Företaget arbetar nära industrikunder såväl i närområdet kring Olofström som i övriga Sverige och kan nu även erbjuda trådgnistning.

LaserTool etablerades i Olofström 2002 och var då först och främst inriktat på laserhärdning av pressverktyg inom fordonsindustrin med fokus på några av marknadens största fordonstillverkare som Volvo Personvagnar, Volvo Lastvagnar, Scania Lastvagnar och Saab Automobil. Idag är verksamheten heltäckande med fokus på fler moment i värdekedjan.

Laserhärdning ger värde
Fler och fler har insett att laserhärdning ger ett ökat mervärde. Det gäller speciellt för vitala komponenter, många gånger med ett högt värde, där man lokalt och precist vill öka produktens slitstyrka. Det görs med hjälp av laserhärdning.
– Laserhärdning har flera fördelar, varav en av de främsta är möjligheten att väldigt precist styra vilken del av detaljen som ska härdas. Tack vare minimal värmepåverkan fås också ett bättre slutresultat där materialet behåller sina egenskaper och detaljen sin ursprungliga form. Behovet av att efterbehandla produkten blir därför avsevärt mindre, förklarar Jan Kvist, vd på LaserTool.

Nu även trådgnistning
Sedan ett par år tillbaka kan LaserTool även erbjuda trådgnistning, och därmed är verkstaden en heltäckande partner för industrikunder som behöver skanna, trådgnista, laserhärda och mäta verktyg och detaljer till verktyg.
– En återkommande fråga som vi ställs inför då vi ska härda produkter är avsaknaden av aktuella CAD-underlag. Därför behövs 3D-skanning och 3D-mätning av detaljer, så att vi kan upprätta nya digitala modeller baserade på det, förklarar Jan Kvist.
Ibland är 3D-skanning enda möjligheten för att få fram ett korrekt CAD-underlag av en viss produkt. Allt från flygplansvingar till små detaljer i en personbil kan 3D-skannas. Man kan till och med skanna konstverk för att därefter skala upp och maskinellt tillverka produkten.

Ligger tio år före
LaserTool håller en mycket hög tekniknivå genom hela företaget med tillgång till den senaste tekniken, toppmodern utrustning och inte minst rätt kompetens. Kort sagt – allt man behöver för att tillverka kundunika, laserhärdade verktyg till krävande industrier.
– Vi är även involverade i olika forskningsprojekt där vi söker arbeta med nya material som till exempel kolfiber och titan. Det kommer sannolikt att bli en stark utveckling baserat på nya material framöver. Våra kunder ligger minst tio år före marknaden i övrigt och därför måste vi också placera oss i täten, avslutar Jan Kvist.