Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Laxåhem sätter individen i centrum

Laxå är inne i en positiv sväng och det kommunala bostadsbolaget Laxåhem känner ett högre tryck än på länge. Här värnar man om sina hyresgäster och erbjuder individanpassade lösningar åt såväl individer som företag.

För den som värdesätter närheten till fin natur och den lilla ortens personliga touch där man känner och värnar om varandra är Laxå en riktig pärla.

Det allmännyttiga bostadsbolaget Laxåhem har cirka 600 lägenheter i sitt bestånd. Bolaget erbjuder allt från radhus med egen trädgård till lägenheter i höghus i orterna Laxå, Finnerödja och Hasselfors.

Det finns bostäder med sjöutsikt och naturen inpå husknuten, eller bostäder med närhet till servicen i centrala Laxå. De goda väg- och järnvägskommunikationerna gör det möjligt att pendla till jobb på andra orter.

– Vare sig man är ensamstående, har familj, senior eller behöver lite extra service i ett servicehus, så kan vi erbjuda bra boende till rimliga hyror, säger företagets vd Mattias Looström.

Småskalighet och personlig service
Företagsnamnet markerar att fokus ligger på att skapa hem som människor trivs och mår bra i.

– Vi är det lilla bostadsbolaget som sätter individen i centrum, menar Mattias Looström.

Verksamheten är småskalig med personlig service. Servicenivån är hög och förvaltningen sköts med egen personal.

– Det gör att människor möter människor, vilket skapar trygghet i ett bostadsområde.

Även om Laxåhem idag har det lägsta antalet lediga lägenheter på 30 år så finns här plats för fler.

– Vi hoppas förstås att den positiva trenden som med ökat antal invånare förra året håller i sig och anstränger oss lite extra för att få fler kunder, samtidigt som vi även fortsättningsvis jobbar med att ge god service till de vi har. Vi tittar på förnyelse och förädling av vårt bestånd. Det finns till exempel fastigheter i beståndet som kan göras om till bostäder.

Nyetableringar på gång
Även kommersiella lokaler ligger under Laxåhem. Här gäller samma tänk, med omtanke om hyresgästerna och snabb och god personlig service.

– Vi har restauranger, kontor och affärslokaler, som vi i så stor utsträckning som möjligt anpassar till verksamheternas krav och önskemål. Vill de utöka eller flytta till andra lokaler inom kommunen, så hjälper vi dem att hitta en bra lösning.

Att Laxå är inne i en positiv sväng just nu märks bland annat på nyetableringarna i Laxåhems lokaler.

– De senaste nyetableringarna är en ny restaurang och förhandlingar pågår med en ny livsmedelsbutik, berättar Mattias Looström avslutningsvis.