Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Ledande tillverkare av vattenrutschbanor

Sweden Hydro Sport AB utför konstruktion, tillverkning och installation av vattenrutschbanor av olika typer och storlekar under varumärket KANAB.
Företaget har ett nära samarbete med dotterbolaget Ockelbo Plastindustrier AB som är legotillverkare av glasfiberprodukter och tillverkar glasfiberbanorna.

Gävleföretaget Sweden Hydro Sport är en ledande tillverkare av vattenrutschbanor och känt för att leverera säkra och hållbara anläggningar. Stora äventyrsbad på Rhodos, i Hong Kong, Sydkorea och Egypten har faktiskt vattenrutschbanor som tillverkats i Gävle och Ockelbo.
– Vi blir kontaktade av arkitekter och entreprenörer som vill förverkliga någon typ av vattenpark, vattenland eller äventyrsbadhus. Vi tar fram idéer som passar de unika förutsättningarna och kan åta oss att göra en totalentreprenad, berättar Thomas Lugnet, VD på Sweden Hydro Sport och Ockelbo Plastindustrier.
Allt från små rutschbanor för barn i kommunala simanläggningar till hisnande attraktioner i jättelika badlandskap kan Hydro Sport stå till tjänst med.

850 banor
Sedan starten i början av 1980-talet har företaget levererat över 45.000 meter vattenrutschbanor till cirka 850 anläggningar över hela Europa, Nordafrika, Mellanöstern och Fjärran Östern. Namnet KANAB kändes naturligt eftersom ”kana” är en förkortning för rutschbanor i svenskan.
– Våra kunder i Sverige är oftast kommuner eller byggbolag som har blivit upphandlade av kommuner. Det kan också vara kommersiella aktörer, fristående eller med koppling till kommunernas badhusanläggningar, berättar Thomas Lugnet.
Hittills i år har Hydro Sport levererat vattenrutschbanor till både Hong Kong, Grekland, Tjeckien och Island.
– Det är extra roligt att vi har tagit hem affärer på marknaderna i Grekland och på Island med tanke på ländernas ekonomi och tröghet i investeringar i spåren av den globala finanskrisen. I år har vi också en leverans till Gustavsviksbadet i Örebro, som är det största projekt vi gjort någonsin. Vi har samarbetat med dem i flera år och levererat fem banor tidigare och det är kul att vi nu fått förtroendet att leverera något som är ännu häftigare än tidigare, säger Thomas Lugnet.

Genomtänkta lösningar
På Hydro Sport är man mån om att leverera lösningar som är genomtänkta och verkligen passar kundens behov.
– Det är viktigt att det blir en bra integration och att banan blir en uppskattad attraktion som passar in i förhållandena oavsett om den ska placeras utomhus eller inomhus. Vi försöker ha en nära dialog med kunderna och erbjuder support från idéstadiet och under hela installationens livstid, även när det gäller till exempel service och uppgraderingar. Vår ambition är att vara med i processen hela tiden så att lösningen fungerar bra över tid, säger Thomas Lugnet.
Vattenrutschbanor från Hydro Sport och Ockelbo Plastindustrier har en hög kvalitet och lång livslängd. På fabriken i Ockelbo har man en lång tradition av att tillverka kvalitetsprodukter, allt från snöskotrar och båtar till traktorhuvar och spoilers till ambulanser.
Sweden Hydro Sport AB och Ockelbo Plastindustrier AB har totalt 15-20 anställda.