Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Lessebo – en attraktiv pendlarkommun

Lessebo kommun är en plats att växa i. Därför vill kommunledningen utveckla Lessebo till en attraktiv pendlarkommun med närhet till både Växjö och Kalmar.
– Cirka 1800 personer pendlar ut och 800 pendlar in till vår kommun för att arbeta och därför har vi börjat marknadsföra oss som en pendlarkommun, säger kommunchef Christina Nyquist.

Lessebo ligger mitt i det kända Glasriket där man har en tradition av glasbruk och munblåst glas sedan 1700-talet. Hit, till ett litet område i Kronobergs och Kalmar län i Småland, det vill säga Lessebo, Emmaboda, Nybro och Uppvidinge kommuner, kommer mer än en miljon besökare varje år för att se den glödheta glasmassan förvandlas till spröd kristall eller robusta skålar.
I Lessebo kommun finns också kulturhistoria, mängder av naturupplevelser samt ett stort utbud av shopping och övriga aktiviteter.
– Vi har bra tågförbindelser, där Öresundstågen gör stopp i både Hovmantorp och Lessebo. Vi har också goda bussförbindelser och bra kollektivtrafik. För att öka samåkandet har vi startat en ”samåkningswebb” på nätet. Om någon i till exempel Skruv ska åka till Växjö en speciell tid så kan man gå in på nätet och boka tid, berättar Christina Nyquist.

Intern Service
Under 2013 har Lessebo kommun infört en ny enhet med namnet Intern Service med inriktningen att skapa så många nystartsjobb och praktikplatser som möjligt.
– Vi tittar på vad det finns för möjligheter att få ned det ekonomiska biståndet och istället ge dem nystartsjobb. Vi ser idag en nedåtgående trend på ekonomiskt bistånd och samtidigt har arbetslösheten minskat. I det här projektet har vi också anställt en s.k. flyktingsamordnare som kommer att vara en länk mellan myndigheter och förvaltningar. Syftet är att skapa en ”landningsbana” för att nyanlända ska få ett bra mottagande, berättar Christina Nyquist.

Attraktiva tomter
– Sedan 1970-talet har Lessebo kommun minskat sin befolkning, men 2013 skedde ett trendbrott, säger Christina med glimten i ögat. Då ökade invånarantalet med EN (!) person.
Fram till mitten av oktober 2014 har kommunens befolkning ökat med nästan 200 personer och för att locka ytterligare invånare har kommunen vidtagit vissa åtgärder.
– Vi har tagit fram attraktiva, strandnära tomter och har i dagsläget 17 tomter ute på försäljning. Vi vänder oss mycket till barnfamiljer, som kanske letat bostad länge och vill komma till en ort med mycket bra skola och förskola med kort väntetid. Vi tittar också på möjligheten att bygga hyresrätter i framför allt Hovmantorp, men också i Lessebo.
Christina Nyqvist har varit kommunchef sedan 2012 och var tidigare vd på det kommunala bostadsbolaget Växjöhem.