Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Leveranssäkerhet med rätt kvalitet från Tranås

Verkstadsföretaget Anva Rostfritt & Smide har kunskap och erfarenhet av att leverera det mesta inom plåtbearbetning. Där andra går bet vet man på det Tranåsbaserade företaget precis vad som ska göras för att leveransen ska bli exakt så som kunden förväntar sig.

Det är ingen överdrift att säga att Anva Rostfritt & Smide sett det mesta inom plåtbearbetning under drygt ett halvt sekel. Företaget grundades redan 1966 och har sedan dess fokuserat på att bygga upp en gedigen kompetensbas i Tranås. Det är nuvarande vd Conny Nilsson mycket tacksam för idag, när företagets tjänster efterfrågas vitt och brett bland industrikunder över stora delar av Sverige.

Smidiga leveranser går först
Sedan drygt ett år tillbaka ingår Rostfritt & Smide i Anva Tubes & Components, vars huvudkontor ligger i Eskilstuna. Tillsammans med den nya ägaren har Anva Rostfritt & Smide inte bara fått ett tillägg i början av företagsnamnet, utan även en avsevärt bredare kundgrupp. Tillsammans med ägarkoncernen kan man nu leverera i större projekt än tidigare, en helhet som kunderna också värdesätter.
– Vi håller fast vid det som alltid varit grundläggande för företaget – nämligen att vi ska vara en smidig partner som gör det enklare för kunderna att öka sin effektivitet. Med det menar vi att vi är lyhörda och vi hjälper våra kunder att uppnå sina mål genom att vi själva har smidiga leveranser och korta beslutsvägar, förklarar Conny Nilsson.
– Vi kan producera på ett kostnadseffektivt sätt för att vi är rutinerade och håller ordning och reda, fortsätter han. Vi har också en modern maskinpark med högteknologiska flöden där det behövs. En annan viktig faktor är att vi är starkt nischade mot projektstyrda kunder. De objekt som vi tillverkar är ofta prototyper eller fåstyck, och det är ofta mycket ändringar under resans gång.
Conny understryker också att lågkostnadsländerna oftast inte kan konkurrera när det är snabba och pålitliga leveranser som gäller.

Investerar och anställer
Den välkända FS-skopan är en stor produkt för Anva Rostfritt & Smide sedan flera år, men legotillverkningen är mer tillväxtbenägen och har fler intressenter. Drygt 80 procent av all tillverkning är legouppdrag och troligtvis kommer det att utökas ännu mer. Många upptäcker fördelarna med att samarbeta med en aktör som verkar geografiskt nära och Anva Rostfritt & Smide kan vinna mycket på att allt fler vill hämta hem delar av sin produktion till Sverige.
– Vi tillverkar redan mycket för flera stora industriföretag i södra och mellersta Sverige. Bland våra återkommande kunder finns bland andra Swisslog och Maskinmekano, båda är aktörer som värnar om långsiktighet och hållbarhet, kommenterar Conny Nilsson.
För att möta marknadens krav har Anva Rostfritt & Smide nyligen investerat i nya maskiner och man är ständigt på jakt efter mer personal. Liksom industrin i övrigt finns vissa utmaningar i att hitta kompetens då allt färre ungdomar söker sig till branschen, men Conny ser ljust på framtiden då Tranås med omnejd är en stark industriregion med goda förbindelser.
– För den som kan erbjuda ett spännande jobb med inspirerande uppgifter finns alla möjligheter – och det kan Anva Rostfritt & Smide, avslutar han med.