Tis 7 dec / År 39 / Nr 4 2021

Leveranssäkerhet och flexibilitet hela vägen

Kan svenska verkstadsbolag verkligen konkurrera när alla jagar lägsta pris? Daniel Serrander på CH Industry i Eskilstuna menar att det faktiskt kan vara en stor konkurrensfördel, i alla fall för ett specialiserat verkstadsföretag som drar nytta av att verka så nära kunderna som möjligt.

För CH Industry finns den största kundgruppen inom svensk tung fordonsindustri samt offroad. Många av kunderna finns i Mälardalen med omnejd, och då är Eskilstuna en riktigt bra etableringsort för en underleverantör som satsar på leveranssäkerhet och flexibilitet.
– De flesta företag som tillverkar tunga fordon och maskiner för offroadverksamhet, som till exempel hjullastare och dumprar, förlitar sig på nära relationer med underleverantörer som förstår att produktionen är on-demand. Vi jobbar alltså med små lager och tillämpar mycket flexibla och snabba tillverkningsprocesser, förklarar Daniel Serrander.

Varför inte bara automatisera?
En långväga leverantör skulle högst sannolikt ha svårt att anpassa sig efter en efterfrågan som kan förändras veckovis. För CH Industry är det vardag. Plåtbearbetning och montering är de huvudsakliga arbetsmomenten i CH Industrys verkstad, och det handlar uteslutande om kundunika produkter som ska tillämpas i tuffa miljöer.
– Vi har lätt att ställa om vår verksamhet och anpassa våra linjer efter nya produkter. För att lyckas med det krävs en bra balans mellan automatiserade och manuella processer. Vi skulle inte kunna dra nytta av en helautomatiserad tillverkning eftersom våra kunder oftast efterfrågar mindre serier. Vi vill även vara tillräckligt flexibla för att på kort varsel kunna hantera helt nya moment, berättar Daniel Serrander.

Kompetens i centrum
Allt arbete kring att ta en produkt från idé till prototyp och därefter vidare till serieproduktion ingår i CH Industrys ordinarie tjänsteutbud. Dessutom tillkommer specialiserade tjänster för nästan alla kunder. Det ställer i sin tur stora krav på kompetensen.
– Trots vår unika kompetens så jämförs våra priser med låglöneländernas priser. Vi kan då konkurrera genom att vara flexibla och snabba, konstaterar Daniel Serrander.
Leveranssäkerhet och förmågan att erbjuda specialutvecklade produkter som standard är sannolikt bland CH Industrys främsta framgångsfaktorer.
Daniel poängterar slutligen att allt hänger ihop: kompetens, flexibilitet, engagemang och utrymme för utveckling. Det är personalens engagemang som är avgörande för att CH Industry enligt visionen ska vara ”ett modernt företag inom plåtbearbetning och montering som genom ett nära och personligt samarbete, skräddarsytt för varje kunds specifika krav och förväntningar, är en partner att dela nuet och framtiden med”.