Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Lisa Nordén – Vägen mot OS-guld började i Kristianstad

Sveriges bästa triathlonatlet Lisa Nordén har alltid höga förväntningar på sig själv. Trots återkommande problem med hälsenan satsade Lisa stort på VM i Las Vegas i fjol, en tävling som länge funnits på näthinnan. Det blev förvisso inget VM-guld 2013, men Nordén kunde ändå avsluta säsongen med flaggan i topp.

Alldeles vid säsongens avslut kammade Lisa Nordén hem guld i Beijing International Triathlon. Resten av året har framförallt ägnats åt återhämtning och redan i år är Nordén tillbaka i VM-serien och börjar samla poäng mot OS-kvalificeringen. Motivation, glädje och viljestyrka är det som driver en av våra starkast lysande idrottsstjärnor.

Ambassadör för Kristianstad
Lisa Nordén ses ofta som en ambassadör för födelseorten Kristianstad, där hon också började sin karriär. Även om hon numera är bosatt i Stockholm så är det Kristianstad som är hemma för Lisa.
– Jag har bott i Kristianstad i 18 år och i Stockholm i knappt ett år, så nog känns Kristianstad väldigt mycket som hemma. Det var det rika föreningslivet och några eldsjälar i kommunen som möjliggjorde min tidigare idrottskarriär och det är jag väldigt tacksam för, säger hon.
Bland Lisas smultronställen i Kristianstad nämns farmors sommarstuga i Yngsjö, badplatsen i Ekestad och grusvägarna uppe på Balsberget, som bjuder på fantastiska möjligheter för löpning. Dessa platser är inte bara otroligt vackra men har även många fina minnen kopplade till sig för vår triathlonatlet.

Från häst till triathlon
Efter en bra start med hästsport valde Lisa Nordén ändå att ägna sig åt triathlon. Det har hon inte ångrat.
– Jag insåg ganska snabbt att jag hade bra förutsättningar för triathlon, förklarar Lisa. Jag gick väldigt snabbt från mitt första lopp till ett JSM guld – och det var givetvis uppmuntrande. Sedan fanns det en lättnad över att själv vara ansvarig för processen och inte beroende av varken ekonomi eller häst. Ju mer jobb jag la ner – desto bättre blev resultaten. Punkt. Skönt okomplicerat. Efter år i stallet med alla bitar som hör till var detta ganska befriande.

Framtidsplaner
Redan nu pågår förberedelser inför OS i Rio 2016. Året därpå väntar klassiska loppet på Hawaii.
– Just nu är fokusen mer lagd åt den lite längre distansen så jag kommer att dra ner lite på volymen och få tillbaka spetsen på framför allt simningen och löpningen. Redan i år är jag tillbaka i VM-serien och börjar samla poäng mot OS-kvalificeringen.
Därefter gäller det att hänga med i utvecklingen och se var ribban kommer att hamna mot 2016.
– Jag har en del jobb att göra med löpningen. Med alla småskador jag haft under föregående år finns det ett behov av att bygga upp en ny bas. Löpningen kommer att bli en av de viktigaste bitarna inför Rio, avslöjar Lisa Nordén avslutningsvis.

Maria Lind