Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Lisebergs olika boenden lockar både affärs- och fritidsgäster

Nordens största nöjespark Liseberg är onekligen ett starkt dragplåster för hela Göteborgsregionen. Parkens läge mitt i centrala Göteborg bidrar till att öka attraktionskraften, med många av stadens stora besöksmål och sevärdheter inom gångavstånd. Inte undra på att Lisebergs olika boenden lockar både affärs- och fritidsgäster året om.

Liseberg öppnade i samband med Göteborgs jubileumsfirande 1923 och var från början tänkt som en tillfällig nöjespark. Snart har ett sekel passerat och Liseberg står fortfarande kvar på samma plats där allt en gång började, redo för nästa jubileumsfirande. Det kommer att bli ett minst lika spektakulärt evenemang den här gången – flera stora nyheter är på gång kring Liseberg inför Göteborgs 400-årsjubileum som går av stapeln 2021.

Fördelar med olika boenden
Liseberg blev kommunalägt redan ett par år efter invigningen och är fortfarande ett av Göteborgs Stads kommunala bolag idag. Verksamheten har vidareutvecklats under alla år och omfattar idag förutom nöjesparken även ett antal boenden inklusive ett fullservicehotell, mäss- och konferenslokaler samt campingplatser intill skog eller hav.
– Det finns i princip ett boende för alla plånböcker och preferenser, menar affärsområdeschefen Tina Resch.
Hotell Liseberg Heden ligger ett stenkast ifrån själva nöjesparken och är kanske det mest kända boendet i anslutning till parken. Det fyrstjärniga hotellet har 179 rum, från enkelrum till stora familjerum med loft. Även restaurang, bar och konferenslokaler finns på anläggningen.
Hotell Liseberg Heden utmärker sig från många andra hotell eftersom det bara har två våningar och därmed präglas av en unik familjär känsla. Hotellet är välbesökt året om. Samtidigt upptäcker allt fler fördelarna med att hyra en rymlig stuga i natursköna Lisebergsbyn, granne med Delsjöns naturreservat. Här bor man i en naturnära och fridfull miljö – och samtidigt mitt i city. Nöjesparken ligger på promenadavstånd, liksom Göteborgs paradgata Avenyn samt en stor del av stadens främsta restauranger, caféer och barer. I Lisebergsbyn finns även vandrarhem och Bed & Breakfast, konferenslokaler samt ett rikligt antal platser för husvagnar och husbilar.
– Lisebergsbyns lugna atmosfär återspeglas i den naturnära miljön. Här trivs både turister och affärsresenärer, säger Tina Resch.
För den som känner för att kombinera sin vistelse i hamnstaden Göteborg med salta bad erbjuder Liseberg även en rymlig campingplats vid Askim strand.

Bygger upplevelsehotell och vattenpark
Boendet är naturligtvis en viktig del av helhetsupplevelsen kring en modern nöjespark. Bland världens mest kända exempel finns Walt Disney World i Florida, där man marknadsför olika temaboenden minst lika mycket som parkerna. Detsamma gäller för Disneyland i Paris. Det är med inspiration från några av världens största temaparker som Liseberg söker vidareutveckla sitt erbjudande kring boendet.
– Startskottet har precis gått för ett Sverigeunikt projekt här på Liseberg, informerar Tina Resch. Vi har för avsikt att i direkt anslutning till parken bygga ett upplevelsehotell med vattenpark, där vi utgår från Göteborgs historia för att skapa en unik atmosfär.
Enligt Tina Resch är ambitionen att upplevelsehotellet inklusive vattenparken ska invigas i samband med jubileet om knappt fyra år. Det blir ett minst sagt spännande tillskott till de befintliga attraktioner som redan finns i centrala Göteborg.