Magnus Haderborg är lärare på den nybyggda Tallkronaskolan och inflyttad till Luleå sedan ett år tillbaka. Han ser Luleå som en attraktiv boende- och verksamhetskommun och berättar gärna om sin resa från huvudstaden till Norrlandskusten.
– Jag kommer ursprungligen från Göteborg och har bott många år i Stockholm, så jag kan jämföra med större städer och konstatera att jag trivs mycket bra i Luleå. Det är lätt att ta sig till och från Luleå med flyg, och Luleå som stad är trivsam med korta avstånd, säger Magnus.
Flytten till Luleå var av familjeskäl och Magnus understryker att Luleå erbjuder stora möjligheter för familjer – här finns allt man kan tänka sig behöva i form av kommunal service, bra skolor och ett rikt föreningsliv som borgar för en aktiv fritid.
Mer utrymme för aktiviteter
En av de främsta anledningarna bakom flytten var att Magnus och frun Nina ville komma närmare familjen. I Stockholm saknade de den frekventa kontakten med familjen som de har nu, med möjlighet till barnpassning bland annat. Nu är läget ett annat och de har ett större kontaktnät.
– Det kan tyckas underligt – men jag träffar mina vänner i Stockholm oftare nu än när vi bodde där, fortsätter Magnus. Vi har helt andra möjligheter tidsmässigt och mycket mer energi över till att göra roliga saker.
Att flytta till en mindre stad har sina uppenbara fördelar.
– Jag har fem minuter till jobbet och det är klart att det möjliggör ett enklare livspussel med hämtning på förskola och allt annat som hör till vardagslivet, men att ha nära till jobb och annat är inte den enda fördelen med Luleå. Det finns mer utrymme för en aktiv fritid här med mycket friluftsliv och det var precis det vi ville ha. Vi har även kunnat flytta till ett större boende när familjen utökats och samma möjligheter finns helt enkelt inte någonstans i Stockholms innerstad.
Inte jobb som jobb
För Magnus är det viktigt att få vara med och påverka verksamheten och det upplever han att han får på Tallkronaskolan. Skolan är byggd för 500 elever, från förskoleklass till och med klass 6, och är tillräckligt liten för att alla ska känna alla.
– Lärarjobb finns ju överallt – men det ska också vara rätt jobb, med en kultur som fungerar och som är utvecklande för alla som jobbar där. Det är alltså inte fråga om jobb som jobb. Det ska fungera i längden och den kulturen känner jag finns här. Det märks tydligt att man satsar på trivsel och det är något jag gärna skriver under på.
Eftersom skolan är nybyggd finns goda möjligheter att få vara med och bygga upp en unik kultur från grunden, med allt vad det innebär i form av rutiner, trivsel och såväl kunskapsmål som sociala mål. Magnus tillägger som avslutning att skolans ledning visar ett stort förtroende till de anställda och deras kompetens, och att det verkligen finns möjligheter att göra skillnad i den dagliga verksamheten.