Ons 6 jul / År 40 / Nr 3 2022

Livskraft från hav till skog

Just nu är Torsås kommun i en stark utvecklingsfas. Kommunen har drygt 7000 invånare, men är en av Kalmar läns mest företagsamma kommuner. Enligt Svenskt Näringsliv 2019 är hela 15 procent av befolkningen mellan 16-74 företagare. Under hösten 2019 bedömde näringslivet att Torsås kommun är tredje bäst i länet för företagare att verka i. Kanske beror framgångarna på den goda Torsåsandan, där företagare samarbetar för att lyfta varandra.

Under senare år har kommunen dessutom gjort stora satsningar på Torsås som centralort – bland annat genom att bygga en helt ny skola, ny familjecentral, och lagom till sommaren 2019 invigdes också aktivitetsområdet Sahara. Det är en mötesplats för hela familjen med tennis- och padelbanor, klätterställningar och löpbanor. Området har blivit en stor succé och har på kort tid blivit en central och naturligt träffpunkt inne i Torsås samhälle.

Kommunen har även planer på att bygga i Bergkvara hamn, där många turister samlas på somrarna. Turistnäringen är växande, och med läget mellan Kalmar och Karlskrona har Torsås kommun stora möjligheter att utveckla även denna näring framöver, med möjligheter att segla, vandra, cykla och njuta av naturen. Torsås kommun har, med sina geografiska förutsättningar, en unik position i bygden. Inte bara på grund av kommunens läge, utan även genom att den sträcker sig från kustbandet in till det småländska skogslandskapet.