Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

Livskraftig utvecklingsmiljö växer fram i Bergsjö

När entreprenörerna Mats Persson och Ulf Finnström köpte Trimas gamla lokaler i Bergsjö var det nog många som såg det hela som en något riskfylld affär. Skulle det gå att fylla de stora industrilokalerna? Det är alltid lika överraskande när verkligheten överträffar fantasin och drygt ett år efter affären kan Persson och Finnström visa upp en livskraftig utvecklingsmiljö i Bergsjöverkens Företagsby.

Tätt efter Bergsjö Svets och Rep AB, som också ägs av Mats Persson och Ulf Finnström, sökte sig fler företag snabbt till den nya företagsbyn i Bjåsta strax utanför Bergsjö. De flesta är lokala företag i behov av större och mer flexibla lokaler, något som Bergsjöverkens Företagsby kan erbjuda med en lokalyta på totalt cirka 12 000 kvadratmeter.

Behåller sysselsättningsgraden
Verkstadslokaler, lager, anpassade målerilokaler, storkök och kontor – idag finns 16 företag inom väldigt skiftande verksamhetsområden samlade under samma tak i företagsbyn. Det finns plats för fler, och enligt Ulf Finnström anpassar man gärna efter hyresgästernas önskemål.
– Det är ett 60-tal personer som vistas i våra lokaler dagligen, ungefär lika många anställda som Trima hade mot slutet. Vi har bidragit till att behålla en hög sysselsättningsgrad i Bergsjö, även om det nu är inom andra branscher. Det är bland det viktigaste för oss och det var även därför vi valde att köpa fastigheten, säger Ulf, som själv var anställd på Trima under drygt 30 år.
I företagsbyn finns även lokaler som lämpar sig för utbildning- och konferensverksamhet. Många lokala föreningar har koncentrerat sin mötesverksamhet till Bergsjö Företagsby vilket bidrar till att göra området levande även under kvällar och helger.

Vill locka fler till Bergsjö
Från Bergsjö är det inte långt till lite större städer som Hudiksvall och Sundsvall, som tillhör samma arbetsmarknadsregion. Hyresnivåerna är dock fortfarande betydligt lägre i Bergsjö vilket också motiverar till nya etableringar i Bergsjöverkens Företagsby.
– Merparten av företagen bedriver industriell tillverkning men det finns även goda möjligheter för andra typer av företag att etablera sig här. Vi har fortfarande ett tiotal kontor att hyra ut och här kan exempelvis konsultbolag inom alla tänkbara nischer komma ifråga, säger Tommy Lundin, ekonomiansvarig på Bergsjöverken Fastigheter som äger och förvaltar lokalerna.
XYZ Trading flyttade nyligen hela sitt lager och sin försäljningsorganisation från Hudiksvall till Bergsjöverkens Företagsby. En bidragande faktor var de flexibla lokalerna som ger utrymme för tillväxt.
Både Ulf Finnström och Tommy Lundin ser mycket positivt på framtiden i den nydanande företagsmiljön.
– Allra helst vill vi locka företag utanför Bergsjö och Nordanstig för att bidra till en högre sysselsättning i vår kommun. Det har vi goda förutsättningar för med dagens utbud av service och samverkansmöjligheter i företagsbyn, säger Tommy Lundin.