Narva Scandinavia AB i Södertälje har specialiserat sig på ljuskällor av hög kvalitet och vänder sig mot både proffs- och konsumentmarknaden i Skandinavien. – Vi är lyhörda och anpassningsbara och bra på att hitta lösningar till våra kunder, säger företagets vd Patrik Forsell.
Narva Scandinavia grundades 1991 under namnet UniLite Energiljus AB. 1997 köpte Narva GmbH en andel i bolaget och UniLite Energiljus fick ensamrätt att sälja Narvas produkter i Norden. Kort därefter bytte företaget namn till Narva Scandinavia AB och idag ägs Nasc i huvudsak av Teqnion AB.
Narva GmbH tillverkar varje år över 25 miljoner ljuskällor och har försäljning i mer än 60 länder.
Som företagsnamnet antyder säljer Narva Scandinavia ljuskällor till den skandinaviska marknaden, men huvuddelen av kunderna finns i Sverige. På konsumentsidan når produkterna sina kunder via affärskedjor som till exempel Clas Ohlson och Axfood (Willys, Hemköp). Ljuskällorna säljs också via järnhandeln och fackhandeln.
I det breda sortimentet hittar vi LED-lampor, lysrör, lågenergilampor, kompaktlysrör, specialglödlampor och byggförpackningar. Ett förpackningskoncept är framtaget för att värna om miljön.
Utöver ett brett sortiment erbjuder Narva Scandinavia kvalitet, kundanpassade lösningar och leveranssäkerhet.
– Eftersom vi är ett ganska litet företag kan vi vara mer flexibla och har lättare att skräddarsy lösningar än våra konkurrenter. Vi är snabba på att ta fram både logistiklösningar och nya produkter, säger Patrik Forsell.
Händer mycket
Det händer mycket inom branschen nu, både vad det gäller nya bestämmelser och ny teknik. 2009 började utfasningen av glödlampor efter EU-direktiv och nu i april 2015 fortsätter utfasningen av ljuskällor. Denna gång är det kvicksilverlampor som tidigare bland annat använts till park- och gångvägsbelysning.
– Vi ser stora möjligheter att vara med och leverera andra produkter som ersätter de gamla ljuskällorna. LED är en ny teknik som är på stark frammarsch, säger Patrik Forsell.
Lysdioder, eller LED som de också kallas, har på senare tid kommit att ersätta såväl lysrör som glödlampor. Det behövs ganska lite ström för att få lysdioderna att lysa, vilket gör LED till ett bra miljöalternativ.
– Vår grundtanke och filosofi är att erbjuda så energieffektiva och miljöanpassade produkter som möjligt till marknaden.
God utveckling
Utvecklingen har varit god för Narva Scandinavia i Södertälje.
– Sedan jag kom in som vd i januari 2013 har vi ökat vår omsättning med nästan 40 procent. Potentialen är stor och vi har bara börjat vår resa. Vi står inför stora utmaningar, men vår vision är självklart att växa och fortsätta vara en bra leverantör till våra kunder, säger Patrik Forsell.
Narva Scandinavia är medlem i Belysningsbranschen och i miljöorganisationer som REPA och El-Kretsen. Företaget har tio anställda och omsätter strax under 30 miljoner kronor.