Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

Lokalt engagemang att vara stolt över

Åsele drar nytta av sin småskalighet där allt är nära och enkelt – samtidigt som man vågar sticka ut hakan och satsa på nya idéer för att utveckla kommunen. Sedan flera år driver Åsele kommun ett utvecklingsarbete för att förbättra näringslivsklimatet tillsammans med lokala företag.

Tack vare det lokala engagemanget bland företag, föreningar och invånare kan en liten norrländsk inlandskommun som Åsele åstadkomma stora positiva förändringar.
– Vi som arbetar och bor i kommunen är naturligtvis oerhört stolta över den starka motivation och det engagemang som finns här, säger näringslivsutvecklare Robert Borgén.
I Åsele finns alla möjligheter för att leva ett tryggt och aktivt liv med stora valmöjligheter.
– Vi har ett levande friluftsliv med många ideella föreningar som drivs av målmedvetna Åselebor. Jag förundras ständigt över hur mycket det verkligen finns att göra här. Ofta är det saker som vi tar för givet, men som inte finns någon annanstans, fortsätter Robert.
Ett av många exempel är draghundssporten. Här har man lyckats skapa ett internationellt företagande inom området och det gör att Åsele sticker ut som Europas draghundseldorado. Liknande engagemang finns inom andra företagsområden, från besöksnäring till metallindustri.

Mer än orörd natur
Många reser långväga ifrån för att få uppleva den storslagna naturen i södra Lappland. Åsele är en del av det, en fridfull idyll med ett orört landskap. Samtidigt är här liv och rörelse året om. Norrlands största folkfest, Åsele marknad, med över 150 000 besökare hålls i Åsele under en långhelg varje sommar. Under vintern anordnas ett liknande evenemang med marknad och vinterfiske. Mindre evenemang anordnas i stort sett varje vecka i Åsele.
– Evenemangen bidrar till att göra vår kommun levande och ytterst attraktiv för företagande. Vi har många duktiga entreprenörer som ser möjligheter i att utveckla vår kommun som besöksort. Samtidigt finns det plats för fler, även inom angränsande näringar som exempelvis handel, berättar Robert Borgén, som själv är född och uppvuxen i en företagarfamilj i Åsele.

Planerar stort för 2014
Åsele planerar stort nu under kulturhuvudstadsåret med ett eget program för hela 2014.
– Vi ska ta vara på möjligheter som bjuds i samband med Umeå Kulturhuvudstad 2014. Vi har ett unikt tillfälle att visa vad vår region kan åstadkomma och erbjuda. Frågan kretsar inte kring vad vi ska presentera eller vad som finns att göra, utan snarare hur man som besökare ska hinna med allt som finns här, menar Robert Borgén.
Bland de olika aktiviteter som finns nämner Robert Åsele marknad, draghundstävlingar, gäddfiske och jakt. Åsele är även en stolt golfkommun med Lapplands enda 18-hålsbana. Intill golfbanan finns en mysig och pittoresk restaurang som lockar besökare från hela Europa. Det finns möjligheter för mindre flygplan att landa mitt i golfbanan i stort sett på hål 10, och det händer att människor flyger långväga ifrån enbart för att spela golf och äta gott just här. Det om något vittnar om den kvalitet och återigen det engagemang från lokala entreprenörer som Åsele kan vara verkligt stolta över.

Åsele kan sticka ut hakan
Inom näringslivsutvecklingen finns det ett starkt engagemang för utveckling av kommunen och på samma sätt finns det en stark tillväxt inom den tillverkande metallindustrin. Tillväxt möjliggörs tack vare de goda och långvariga sammarbeten som finns mellan företagen, samt att de kompletterar varandra både gällande kunskap och produkter.
I Åsele finns dessutom sofistikerad IT-kommunikation som håller värdsklass och lägger man till den goda tillgången på lediga lokaler så har kommunen oerhört bra förutsättningar för nya etableringar.