Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

Lokalt samarbete styrkan för Tibro

Tibro med sina 11 000 invånare är den lilla kommunen som vill dra fördel av sin litenhet.
Och samarbete är ett nyckelord i sammanhanget.
– Vi vill vara med i processerna och bidra med vår kompetens till Skaraborgspusslet, säger kommunchefen Mona-Lena Beckman.

”Välkommen till Sveriges möbelcentrum” står det vid infarten till Tibro, och det är ingen överdrift att säga så. I Tibro i Skaraborg finns några av landets största möbel- och inredningsföretag och det finns ett svenskt möbelkluster där kommunen och företagen är en aktiv part. Klustret är ett samarbete med fyra kommuner i Småland, Region Skåne och TMF.
– Möbeltillverkningen är vår själ och vårt ursprung här i kommunen. Det började med pinnstolar, gungstolar och soffor på 1800-talet men idag handlar det mer om inredning i offentlig miljö, säger Mona-Lena Beckman.

Samarbetar med grannkommuner
Just samarbetet mellan olika kommuner är något som Mona-Lena Beckman gärna vill framhålla när det gäller Tibro. Det finns ett samarbete på flera områden med den stora grannen i väster, Skövde, men också med kommuner i närheten som Hjo och Karlsborg.
– Vi samarbetar på flera sätt mellan kommunerna till exempel genom att ha en del gemensamma chefer och avdelningar.
Tibro har inget Läckö slott, ingen Karlsborgs fästning eller en strandpromenad som i Hjo där man kan köpa färsk sik. Men här finns annat istället.
– Vi har stor kompetens när det gäller arrangemang. Det är något som karaktäriserar Tibro. Speciellt inom idrotten med där vi arrangerat VM i motocross och stora orienteringstävlingar. Ett annat stort evenemang är möbelriksdagen som kommer att hållas i vårt besöks och inredningscentrum Inredia nästa år. Dessutom arrangerar vi möbeldagar på hösten, något som lockar besökare från hela landet, berättar Mona-Lena Beckman.

Många stjärnor
Just inom idrotten har Tibro visat sig vara en framgångsrik kommun. Orten har fostrat en hel del kända idrottsmän och kvinnor genom åren som till exempel världsmästaren i enduro Anders Eriksson som var med i årets upplaga av TV-programmet Mästarnas mästare.
Härifrån kommer också tidigare tennisproffset Robin Söderling, NHL-proffset Anton Strålman i Tampa Bay, handbollsspelaren Angelica Wallén, och så förstås systrarna Joshi och Victoria Helgesson som båda har tävlat och tävlar på högsta internationella nivå i konståkning.
Sedan valet 2014 leds Tibro kommun av en koalition bestående av socialdemokraterna, centerpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet.
Och kommunalrådet Rolf Eriksson (S) upplever det politiska klimatet som positivt.
– Ja, det finns en positiv samverkansanda inom kommunen där man har respekt för varandras åsikter samtidigt som man är handlingskraftig. Det är något jag upplevt både som kommunalråd och som oppositionsråd under ett 20-tal år, säger Eriksson.