Sön 3 dec / År 41 / Nr 5 2023

LOLAB introducerar nytt affärsområde

Flera mils kablage i komplexa tunnelprojekt, kabelinredningar under jord för nya kraftvärmeverk och nyutvecklad säkerhetsutrustning för takarbeten – bredden är en av kabelstegstillverkaren LOLAB Produkters största styrkor.

Tufft klimat och besvärliga miljöer utgör inga hinder för LOLAB. Företaget medverkar i en rad olika projekt över hela Sverige och har på senare tid även börjat utveckla samarbeten med kunder och leverantörer utomlands.
– Efter återkommande förfrågningar från Norge satsar vi på att lansera våra kabelstegar för tunnlar där. Vi har lång erfarenhet av att inreda tunnlar med kablage och våra produkter lämpar sig väl för tuffa miljöer. Därför fick vi förtroende från Skanska i Norge för att tillverka över 450 brandklassade ramar till elskåp som levererades under 2015, informerar Thomas Lindblom, vd på LOLAB.

Utlandssatsning och nytt affärsområde
Just affären med Skanska har öppnat nya möjligheter i Norge. Den norska marknaden kommer att behöva ungefär en miljon meter kabelstege fram till 2022-2024. LOLAB levererade som jämförelse knappt 50.000 meter kabelstege till Norra länken som i sig var ett gigantiskt projekt.
Nu har företaget dessutom börjat etablera ett nytt affärsområde i Sverige med inriktning mot fallskydd.
– Vi har i samarbete med APTUM utvecklat ett system i rostfritt stål för att skapa ökad säkerhet vid takarbeten, berättar Thomas Lindblom. Själva vajern köper vi av en underleverantör men vi tillverkar fästena till systemet själva. Behovet är stort på marknaden med tanke på de nya krav som ställs på EU-nivå gällande taksäkerhet.

Framtida möjligheter
Eftersom företaget är en mångsysslare som kan leverera avancerade produkter i rostfritt, syrafast, aluminium och varmförzinkat material finns också stora utvecklingsmöjligheter inom nya nischer.
– För att vara en attraktiv samarbetspartner har vi investerat mycket i maskinparken under de senaste åren. Enbart under de senaste två åren handlar det om mångmiljonbelopp och vi kommer att fortsätta investera för att ligga i framkant, lovar Thomas Lindblom.
De stora infrastrukturella projekt som pågår och planeras över hela landet utgör en stor tillväxtmöjlighet för LOLAB. Förbifarten Stockholm är ett exempel på ett storskaligt projekt som Thomas Lindblom ser fram emot att lämna anbud på och han ser även möjligheter för att utveckla liknande samarbeten även på andra håll i såväl Sverige som utomlands.