Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Loxy i Kumla levererar globalt till textilindustrin

Hyresnivån och flexibiliteten var två viktiga faktorer när Loxy valde att etablera sig i Kumla, säger Johan Larsson, platschef för Loxys dotterbolag i Sverige. I dag producerar man plastfilm och inom kort börjar man tillverka tekniskt funktionslaminat för textil här Kumla.

I Loxys fabrik i Kumla tillverkar man plastfilm. Utrustningen är den mest avancerade och man kan skapa plastfilm med upp till fem lager med olika egenskaper. Den primära produkten är tape till textilier, alltså tape som tätar sömmarna på plagg som ska hålla väta eller torka, vara brandsäkra eller klara kemikalier. Utöver det säljs plastfilmen bland annat till läkemedelsindustrin för att bli exempelvis plåster och stomipåsar

Kreativa lösningar och hög kvalitet är kännetecknet
Det är många som höjer på ögonbrynen och undrar varför man inte ha den här typen av tillverkning i ett låglöneland i exempelvis Asien. Johan förklarar att tillverkningen inte är arbetskrafts-krävande utan bygger på stora investeringar i maskiner, och utveckling som är beroende av kunniga medarbetare som gärna provar nytt och är kreativa och hittar idéer för nya användningsområden. Så Sverige lämpar sig utmärkt.

Vår konkurrensfördel är kvaliteten, säger Johan. När det gäller tillverkare av yrkeskläder, som är den största kundgruppen, är kvaliteten A och O. Kläderna måste hålla för arbetsvardagens tuffa krav, dessutom ska de tåla ett antal tvättar. Många yrkesgrupper leasar sina kläder och då måste plaggen klara att tvättas både varmt och många gånger. Annat är det med modeindustrin. Där sparar man exempelvis 4 kronor på de tejpade sömmarna på en funktionsjacka, för man räknar inte med att konsumenten använder plagget mer än 2-3 år, och sedan köper en ny.

I Ericssons gamla lokaler fanns möjligheterna
Loxy var etablerade i Hallsberg, men växte ur lokalerna. Hallsberg var väldig tillmötesgående och ville hjälpa företaget att utöka, men processerna var för långsamma i det skede Loxy befann sig i, så när tillfället erbjöds i Kumla fanns det inga tveksamheter.
För vår tillverkning krävs 15 meter i takhöjd samt stora mängder el. Utrustning för strömmen fanns redan i de här lokalerna, i och med att de tillhör Ericssons gamla fabrik. Hyresvärden och kommunen var snabba och flexibla vad det gäller ombyggnation och bygglov, så vi har ökat takhöjden med ungefär fem meter för att få plats, berättar Johan.

Textilier med reflex är nästa steg
Lokalytan i Kumla är 4.000 kvadratmeter. Loxy investerar just nu 60 miljoner på fabriken i Kumla. Förutom plastfilmstillverkningen ska man även börja tillverka tekniskt funktionslaminat för textilindustrin, till exempelvis skaljackor. Loxy har redan produkterna inom koncernen, men nu vill man att Kumlafabriken ska ta över.
I dag arbetar 16 personer här i Kumla, och Johan räknar med att de kommer att utöka med kanske 6 personer när arbetet med reflexerna kommer igång.

Det här är nytt och väldigt spännande för oss, berättar Johan, när han visar den nya maskinen där aluminium tillsammans med glas lamineras på textil för att bli till reflex. Just nu sker bygget av fabriken rent fysiskt här, samtidigt som vi har ett tätt samarbete med Borås textilhögskola för att arbeta fram den allra bästa textilen för ändamålet, berättar han. Sedan har vi ett stort arbete framför oss att lära oss den nya tekniken och de nya maskinerna och börja laborera med materialen för att utveckla de befintliga produkterna och hitta nya. Möjligheterna är oändliga.

Loxy har sitt huvudkontor i Østfold i Norge. Förutom dotterbolaget i Sverige är man också verksam i Shanghai, Polen, Tyskland, Vietnam och USA: Bolaget omsätter ungefär 250 miljoner, varav verksamheten i Kumla står för 155 miljoner.