Mån 4 dec / År 41 / Nr 5 2023

Luleå gör plats för fler

Precis som i många andra tillväxtkommuner planerar kuststaden Luleå för fler bostäder. Bland annat håller en helt ny stadsdel på att växa fram, Kronan strax utanför centrum. Målet är att Luleå ska fortsätta utvecklas genom att få fler att stanna kvar och flytta hit. Men varför ska jag välja Luleå som bostadsort?

– Vi brukar prata om att Luleå förenar storstadens utbud med småstadens närhet, säger Karl-Henrik Dagman, Luleå kommun, som arbetar med att marknadsföra platsen Luleå.
Karl-Henrik, som själv är inflyttad Luleåbo från Hjo i Västra Götaland, förklarar närmare:

– Här finns en puls som har ökat de senaste åren. Vi får allt fler restauranger och kaféer, Kulturens hus erbjuder konserter och föreställningar varje vecka och stadens elitlag i hockey och basket lockar storpublik.

– Samtidigt har vi nära till naturen. Hela centrumhalvön är omgiven av vatten och varje vinter plogar kommunen upp en populär isbana. En vacker vårvinterdag är där fullt med folk som promenerar, åker spark och skridskor. På sommaren kan vi njuta av vår vackra skärgård. Jag och min familj brukar besöka öarna med turbåt eller så åker vi ut med våra vänner som har båt.

Enkelt liv i Luleå
Karl-Henriks kollega Stina Östman, född och uppvuxen i Luleå, fyller på:
– Vi har en närhet till allt här. På bara tio minuter kan jag, och faktiskt de flesta Luleåbor, ta mig mellan hemmet, jobbet, skolan och fritidsaktiviteterna. För mig som småbarnsförälder underlättar det livspusslet. Det är också nära till övriga Sverige och världen. Luleå Airport ligger en kvart från centrum och därifrån tar det drygt en timme till Arlanda.
– Men närhet handlar inte bara om platser. Här finns en öppenhet och en mentalitet som välkomnar mångfald och samarbete, sånt som gör att man trivs.

Universitet spelar viktig roll
En grupp som Stina och Karl-Henrik jobbar mycket med är studenterna vid Luleå tekniska universitet.
– Vi vill att de ska upptäcka Luleås alla fördelar och därigenom vilja stanna kvar efter avslutade studier. Universitet är viktigt för Luleå. De har forskning i världsklass och studenterna är eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Stina.
Fler Luleåbor ökar också efterfrågan på bostäder. Och just nu byggs det för fullt. Bara inom de närmaste åren kommer 2 000 nya bostäder att bli inflyttningsklara.

Nya bostadsområden växer fram
På Kronan strax utanför centrum växer en ny stadsdel fram. Ett naturnära område där det redan idag finns villor, lägenheter, skola och sporthall. Fler lägenheter och radhus är på gång tillsammans med en park och ett stadsdelscentrum med butiker och restauranger. När allt är fullt utbyggt kommer Kronan att vara Luleås största bostadsområde.
Kuststad vid Södra hamn är ett område i centrala Luleå som byggs direkt vid vattnet och erbjuder möjlighet till egen båtplats utanför porten. Totalt över 300 lägenheter med modern arkitektur och havsutsikt.
I utkanten av Luleå byggs Hällbacken, ett nytt stort bostadsområde som visar att man kan bo modernt med stadens alla bekvämligheter men ändå på landet med naturen inpå knuten.
– Vi säger bara välkommen till Luleå. Det är roligt att bo i en stad som utvecklas och där det finns framtidstro, avslutar Stina och Karl-Henrik.
(Lägg gärna punkterna nedan i en faktaruta)

KORT OM LULEÅ
2018 utsågs Luleå till Bästa barnkommun av Majblommans Riksförbund. Andra utmärkelser de senaste åren är Årets tillväxtkommun och Norrlands superkommun.
Kulturskolan i Luleå kostnadsfri och prisad som Sveriges bästa.
Facebook valde Luleå som placeringsort för sitt första datacenter utanför USA.
Luleås isvägar finns med på CNN Travels Bucketlist över 50 naturliga underverk i världen man bör uppleva.
Tio av Luleås restauranger är på White Guides topplista.
Luleå är Sveriges 28:e största kommun med ungefär 78 000 invånare.
Luleå tekniska universitet har cirka 15 000 studenter.

Text: Susanne Lundblom