Mån 11 dec / År 41 / Nr 5 2023

Luminell förstahandsvalet för hållbara belysningslösningar i krävande miljöer

För svenska Luminell började det med en tydlig vision om att lösa ett problem. Det fanns ett stort behov av bättre sökarljus till havs, speciellt för tillämpning inom sjöräddning. En uppfinnare från Halmstad började utveckla en unik lösning som skulle möjliggöra en mer effektiv sökverksamhet, och så var grunden lagd för det som idag är Luminell Sweden AB, med systerbolag i Norge och global försäljning.

Det var i början av 90-talet som idén började gro men det var en bit inpå 2000-talet som Luminell etablerades med nuvarande verksamhet. Det var mycket tack vare samarbete med ett norskt bolag som den svenska affären kunde utvecklas. Idag står Luminell för ett globalt erbjudande som utöver belysningslösningar för sök- och räddningsverksamhet även omfattar infraröd kamerateknik, hälsofrämjande arbetsbelysning och belysning för drönare bland annat.

Bäst med LED
Oavsett applikation så handlar det uteslutande om att leverera hållbara produkter som fungerar i tuffa miljöer och situationer. Därför utvecklar Luminell företrädelsevis LED-lösningar, som ger produkterna avsevärt längre livslängd och dessutom en markant minskad energiförbrukning – upp till 80 procent är vanligt.
– Idag är LED det absolut bästa alternativet ur hållbarhetsperspektiv. För en företagsgrupp som Luminell, som söker påverka globalt med rätt belysningslösningar i krävande situationer, är LED i stort sett det enda alternativet. Med LED-teknik har vi förbättrat våra marina applikationer avsevärt, och inom gruppen kan vi även utveckla nya lösningar inom andra områden som till exempel drönarbelysning, förklarar Mattias Svensson, vd Luminell Sweden AB.

Vill växa industriellt
Luminell har påbörjat en ny resa. Inte bara för att bli stor på marknaden, men främst för att globalt kunna påverka genom att vara det absolut bästa alternativet när det gäller miljö, hållbarhet och inte minst ljuskvalitet. Att maximera nyttan av kundens investeringar innebär för Luminell att maximera ljusets kvalitet och minska miljöpåverkan så långt det går. Och det ska även vara gångbart ekonomiskt.
En stor del av utvecklingen för Luminell i Halmstad kommer även fortsättningsvis att kretsa kring marina tillämpningar, med olika typer av belysningslösningar för fartyg, men andra land- och havsbaserade industriella projekt finns också med på agendan.
– Vi är redan förstahandsvalet för många myndighetsutövande aktörer inom sjöräddning, kustbevakning och militär, men vi kan också erbjuda belysning för aktörer som ska bygga havsbaserade vindkraftparker eller bedriva storskaligt fiske till exempel. Den här kategorin, det vill säga industriella kunder, vill vi gärna stärka våra relationer med, säger Mattias Svensson.

Spännande utvecklingsmiljö
Lösningar från Luminell är konstruerade för att hålla under många år i de tuffaste miljöerna. De ska tåla väder och vind, saltpåverkan och fungera med havets förutsättningar och vara tillförlitliga i de mest kritiska situationerna.
– Våra kunder ser värdet i produkter som förenklar deras vardag, ökar säkerheten och som kan integreras med andra marina hjälpmedel som finns idag. Vi arbetar med den senaste tekniken och vi erbjuder en spännande utvecklingsmiljö för den som vill vara med på resan framöver, avslutar Mattias Svensson med.