Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Lundbergs bygger nytt

En av Sveriges största fastighetsägare satsar på nyproduktion i Värmland. Närmare bestämt i Karlstad, där Fastighets AB LE Lundberg har en stark närvaro sedan många år tillbaka.

Fastighets AB LE Lundberg, eller kort och gott Lundbergs, har en långsiktig affärsidé där allt man bygger även ägs och förvaltas i egen regi. Nu satsar Lundbergs på fortsatt utveckling av såväl bostäder och kontorslokaler i Karlstad.

Kommunhuset startskottet
Byggnationen av det nya kommunhuset i Karlstad blev mer eller mindre startskottet, enligt Peter Lundgren, regionchef med ansvar för Arvika, Örebro, Karlstad och Göteborg.
– Kommunhuset är det första kontorshuset som byggts i Karlstad på många år. Därför är det banbrytande, och nu satsar vi på fler byggnationer runtom i staden. Vi ser att det finns en stark efterfrågan och agerar på det, vi räknar med god lönsamhet i projekten och kommer även att satsa mycket på nya bostadsområden.
Lundbergs bygger enbart hyresrätter enligt affärsidén.
– Med egen personal för fastighetsskötsel och underhåll, bland annat med egna snickare och målare, kan vi driva en långsiktig förvaltning med kontroll över kostnaderna. Vi har en god ekonomi i organisationen och det gör att vi kan satsa på nya bostäder, fortsätter Peter Lundgren.

300 nya hyresrätter
Lundbergs har drygt 1000 hyreslägenheter i Karlstad och cirka 440 i Arvika. Nybyggen är på gång i centrala Karlstad, bland annat på Norrstrand samt Haga Entré. Det är stora projekt med många nya lägenheter som byggs i anslutning till befintliga bestånd. I Haga Entré samverkar Lundbergs med HSB som bygger bostadsrätter intill hyresrätterna.
– Vi räknar med att kunna bygga ungefär 300 nya hyresrätter i Karlstad i närtid. Det ser vi som rimligt om vi kan komma igång med Sundsta Torg under nästa år och Haga Entré under 2018, informerar Peter Lundgren.
Alla nya fastigheter byggs enligt Miljöbyggnad. För kontor och kommersiella fastigheter bygger Lundbergs för att uppnå nivå Guld och för bostäder Silver. Den höga miljöprägeln går hand i hand med Lundbergs ambition om ett långsiktigt ägande och förvaltande.

Generationsväxling
Lundbergs utvecklas tillsammans med Karlstad, Värmlands residensstad som är på uppgång. Företaget har genomgått en generationsväxling i Region Väst, som Peter Lundgren ansvarar för, och idag finns många yngre medarbetare med i teamet. Det ser Peter som en spännande utveckling för framtiden. Lundbergs ska involvera och engagera med nya talanger och nya tankesätt.