Sön 26 jun / År 40 / Nr 3 2022

Lyft blicken norrut!

Nu när Europas största batterifabrik byggs i Skellefteå riktas många blickar norrut. Flera tusen nya arbetstillfällen och en samhällsutveckling som de flesta för bara några år sedan såg som snudd på omöjlig för en norrländsk glesbygd står på tröskeln. Det är inte bara Skellefteå som vinner på Northvolts etablering – grannkommunerna räknar även de med att få en del av kakan.

Vid full produktion uppskattas batterifabriken kunna sysselsätta runt 3000 personer på plats i Skellefteå, och ett stort antal jobb tillkommer även hos underleverantörer, partners samt inom servicenäringen. En hel del nya jobb kommer även att hamna utanför kommunen, till exempel i Piteå, som redan har ett väletablerat samarbete med Skellefteå inom flera områden.

Blickarna dras norrut
Kompetensförsörjning är ett ständigt återkommande tema för samverkan. Skellefteå ligger i Västerbotten och Piteå i Norrbotten, men när det gäller samverkan finns inga gränser. Hela den norra regionen står inför en omvandling som kommer att ge helt nya spelregler framöver.
– Det är klart att det talas mycket om batterifabriken, som är den största etableringen i regionen efter Boliden AB. Samtidigt som den byggs ska vi hinna utveckla samhällskontraktet med fler bostäder, skolor och mer industrimark för nya etableringar. Batterifabriken är alltså inte den enda stora händelsen här – det sker spännande saker hela tiden, säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman.
Att man i Skellefteå nu befinner sig i ett läge där planerad bostadsmark redan tagit slut, och detsamma gäller för industrimarken, är något som de flesta inte kunnat föreställa sig för bara några år sedan. Bråda tider råder på kommunhuset, med andra ord.
– Northvolt bidrar till att blickarna dras till Skellefteå och när det gäller markförfrågningar så kan vi intyga en all-time-high, bekräftar näringslivschefen Bengt Ivansson.
Skellefteås näringslivskontor arbetar för att fånga intresset hos nya aktörer tidigt och har även en skarp strategi för att stärka och utveckla befintliga företag i regionen.

Storsatsning med P.S Saknar dig
Skellefteås tillväxtresa inspirerar och engagerar hela Sverige, och det är mot den bakgrunden som kommunen tillsammans med Piteå och ett antal företag i regionen årligen anordnar en hemvändarmässa i november. Mässan, som går under namnet P.S Saknar dig för att fyndigt spela på P som i Piteå och S som i Skellefteå, är den största sammankomsten gällande kompetensförsörjning för den norra regionen.
– För att komma närmare den största rekryteringsbasen i Sverige så ser vi till att synas i Stockholm, i samarbete med KTH. En stor del av framtidens jobb i vår region kommer att kräva ingenjörskompetens, och därför ser vi samarbetet med KTH som avgörande för att vi ska lyckas med vår tillväxtresa, förklarar Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.
Evenemanget P.S Saknar dig går under två dagar i slutet av november och hålls på KTH och Skansen i Stockholm. Företag från den norra regionen medverkar i P.S Saknar dig på olika sätt, både som sponsorer och som utställare. Alla har ett gemensamt intresse av att locka hemvändare tillbaka till regionen – och kanske till och med nya invånare som tidigare aldrig satt sin fot i Norrland.
– Syftet med P.S Saknar dig är att visa vad vi står för här i vår region. Vi har fantastiska företag, spännande arbetsplatser och dessutom kan vi erbjuda en livskvalitet som är helt överlägsen. Vi har inga bilköer, vi har fina nybyggda skolor och vi kan dessutom erbjuda boende till mycket attraktiva priser. Jag vågar påstå att livspusslet blir enklare här uppe, säger Lorents Burman.