Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

MacGregors nya offshorekran lanseras tillsammans med nästa generations elkranar

Enbart fem år efter att MacGregor i Örnsköldsvik levererat sin första kommersiella elkran står företaget redo med en ny potentiell storsäljare. En egenutvecklad offshorekran förväntas öppna möjligheter på nya marknader för MacGregor, som redan idag är en av världens främsta leverantörer av marin lasthanteringsutrustning och då framförallt marina kranar.

MacGregor har alltid präglats av en stark innovationskraft och det har varit avgörande för att bygga upp en lönsam verksamhet som står sig i global konkurrens. Företagets rötter går tillbaka till gamla Hägglunds som etablerades i Örnsköldsvik redan 1899. Den första kranen lanserades på 1960-talet och sedan dess har MacGregor varit en av världens främsta tillverkare av kranar och annan utrustning för att hantera last ombord på fartyg samt offshoreanläggningar.

Siktar på nya marknadssegment
MacGregor är ett välkänt varumärke världen över tack vare de avancerade fartygskranar och lastluckor som företaget utvecklat och tillverkat under flera decennier. Andra produkter i sortimentet är bland annat vinschar för offshoremarknaden samt så kallade Self Unloaders för hantering av bulkmaterial ombord på fartyg.
I utvecklingsavdelningen i Örnsköldsvik utvecklas och förfinas produkter och system kontinuerligt med minst en nylansering per år. Det senaste tillskottet är en ny offshorekran som är den första i MacGregors sortiment sedan 1980-talet och Hägglunds tid. De första kranarna i den nya generationen är redan sålda och kommer att levereras under slutet av året samt under 2017. En offshorekran står redan på provningsavdelningen i Gullänget redo att testa nya funktioner speciellt framtagna för offshorebranschen. Parallellt har även nästa generations elkranar utvecklats i Örnsköldsvik.
– De första elkranarna har varit dyrare än våra hydrauliska alternativ. Nu tar vi nästa steg och effektiviserar tillverkningen av elkranar för att hålla kostnaderna nere och därmed siktar vi in oss på en bredare marknad och en större målgrupp, säger Mattias Sundström, marknadschef Cargo Handling Division.
Den nya offshorekranen förväntas öppna helt nya marknadssegment för MacGregor.

Räknar med tillväxt
När MacGregor lanserade den första elkranen var det en världsnyhet. Företaget är fortfarande världens enda tillverkare av elkranar för marin tillämpning och ser nu fram emot en ännu större uppslutning kring nästa generation elkranar. Förutom att elkranar är snabbare i sin hantering än sina hydraulikdrivna kusiner så är de också miljömässigt fördelaktiga eftersom fartygets generatorer kan dimensioneras ner då det går åt mindre effekt att driva en elkran.
– Tekniska framsteg har varit synonymt med vår verksamhet sedan den allra första kranen levererades på 1960-talet. Historiskt sett så har vi haft en andel på 35 – 40 procent av världsmarknaden. Med nästa generations elkranar hoppas vi på ett ännu större intresse. Dagens elkranar är redan mer kostnadseffektiva ur ett livscykelperspektiv, men utmaningen ligger i att de är lite dyrare att införskaffa och det måste vi överbrygga, förklarar Mattias Sundström.
Förutom att MacGregor befinner sig i främsta ledet rent teknik- och innovationsmässigt så har företaget även ett av marknadens mest omfattande servicenätverk med egen personal stationerad på strategiska platser runtom i Sverige och utomlands. Tillgängligheten är viktig för att bibehålla konkurrenskraft, speciellt när konkurrensen kommer från lågkostnadsländer med tillgång till mycket arbetskraft.