Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

”Made in Kramfors” har högt anseende världen över

Nordhydraulic AB är en produktdivision inom den internationella koncernen Hydac. Hydac finns med egna säljbolag och återförsäljare över hela världen. Det gör att företaget i Kramfors har tillgång till en mycket gedigen kompetensbas om så behövs. Det interna samarbetet inom Hydac gör också att Nordhydraulic kan vara med och leverera i mycket stora projekt.

Från Kramfors till världen. Så arbetar Nordhydraulic mer eller mindre. Genom att utveckla och tillverka olika typer av hydrauliska ventiler och styrningar till världsledande kunder har företaget ett mycket brett applikationsområde för sina produkter och marknaden är global.
– Våra ventiler och styrsystem används inom mobila fordonsindustrin och framförallt inom det tyngre segmentet för entreprenadmaskiner. Idag går 70 procent av vår produktion på export, även om hemmamarknaden är viktig så ser vi att den största tillväxten kommer att finnas utanför Sverige, säger Thomas Zakrisson, ansvarig för Teknisk Säljsupport på Nordhydraulic.

Värnar om det lokala
Nordhydraulic har funnits i över 50 år i Kramfors och utgör även en viktig samarbetspartner för många lokala företag. Som en del av det regionala industrinätverket Höga Kusten Industrigrupp möter och samverkar företaget med andra industriföretag som ofta står inför samma utmaningar och med liknande förutsättningar som Nordhydraulic.
– Det är naturligtvis viktigt för oss att värna om det lokala, inte minst när det gäller kompetensutveckling. Vi har funnits här länge och har för avsikt att finnas kvar under minst lika lång tid framöver. Även om en allt större del av vår produktion går på export så finns det stora värden i att finnas kvar i Kramfors, menar Thomas Zakrisson.
Konkurrenskraften ligger främst i kompetensen och förmågan som finns hos medarbetarna. Även om saker kanske kan produceras billigare någon annanstans så är det svårt att efterlikna den kvalitet som Nordhydraulic står för och som kommuniceras via varumärket.
”Made in Kramfors” har ett högt anseende världen över.

Moderbolaget satsar i Kramfors
Moderbolaget Hydac är en global koncern med säte i Tyskland och via deras säljbolag, återförsäljare och distributörer når Nordhydraulics produkter världsmarknaden. Stora OEM-kunder hanteras direkt från Kramfors.
Hydac utvecklar, tillverkar och marknadsför olika hydrauliska komponenter och kompletta systemlösningar både inom industrin och mobila tillämpningar.
– Våra produkter utgör ett viktigt och inte minst växande affärsområde som Hydac valt att satsa mycket på. Därför ser vi mycket ljust på framtiden, med flera spännande investeringar på gång här i Kramfors, avslutar Thomas Zakrisson med.