Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

”Made in Sweden” klingar högt världen över

Allt sedan ELME Spreader AB etablerades för över 40 år sedan av entreprenören Gösta Karlsson har verksamheten kantats av tillväxt. Företaget finns fortfarande kvar i småländska Älmhult där allt en gång startade. Och Gösta har inga planer på att flytta – snarare tvärtom. Det investeras som aldrig förr i såväl Älmhult som i ELME Spreader.

ELME Spreader opererar inom en lite annorlunda nisch. Företaget konstruerar och tillverkar lyftok för containerhantering till truckar och lyftanordningar med hela världen som marknad. Att ett svenskt verkstadsföretag är förstahandsvalet som underleverantör till kinesiska tillverkare kan låta osannolikt – men för ELME Spreader är det verklighet.
– När många av våra kollegor i branschen sökte sig utanför Sverige under 80- och 90-talen så valde vi att stanna kvar, trots att våra grannar ställde sig undrande till det. Idag vet de, liksom vi, att vi inte var fel ute den gången för många år sedan. Nu har trenden vänt och vi står starkare än någonsin med vår produktion i Sverige, säger Gösta Karlsson.
Det finns enligt Gösta flera skäl till att hålla sig i Sverige. Dels har man full kontroll på ekonomin under hela produktionskedjan, och dels kan man lätt följa upp och säkra kvalitet på produkterna innan leverans. Och inte minst – ”Made in Sweden” klingar fortfarande högt världen över.

Ökar nästan 40 procent
ELME Spreader visar att den gamla entreprenörsandan i Småland i allra högsta grad lever vidare. Just containerhantering är en uppåtgående bransch med en årlig ökning på ungefär tio procent under de senaste 50 åren.
– Vi har i år gjort en ökning på nästan 40 procent jämfört med förra året vid samma tid. Det är ju givetvis ett bra resultat men vi kan inte räkna med samma utfall varje år. Vi vet ungefär vad prognosen visar från år till år men det är först när ordern är beställd som den kan räknas in, säger Gösta.
Bolaget har satsat mycket på ny utrustning och radikal produktutveckling med mer avancerad teknologi. Detta för att kunna vara ännu mer flexibla och kunna tillverka och producera maskiner enligt kundernas önskemål.
– Vårt nya sortiment som vi kallar ELME INNOVATION ger även produkterna längre livslängd och ger oss möjlighet att automatisera vår produktion. Vi är mycket stolta över vår nya ytbehandling som sänkt våra VOC-utsläpp med 60 procent. Vårt signum är att vi alltid möter kundens behov. Detta gör oss även till innovatörer då vi behöver komma med egna idéer för att få fram lösningar till kunderna. Ofta leder dessa uppfinningar till uppslag för nya produkter i sortimentet, berättar Gösta vidare.

Söker maskiningenjörer
Behovet av kvalificerad personal är fortsatt stort när ELME Spreader växer.
–Just nu är vi i behov av ingenjörer som liksom vi drivs av att utveckla den här produkten. Behov finns inom allt från mekanik, elektronik till teknisk dokumentation. Vi har hela världen som arbetsområde och har levererat till alla världsdelar – till och med Antarktis, avslutar Gösta Karlsson.