Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Mäklarhuset jobbar långsiktigt i Östersund

Mäklarhuset i Östersund har gått igenom bankkriser och lågkonjunkturer och kommit ut på andra sidan – starkare än tidigare.
Samtidigt som man har Sveriges nöjdaste kunder.
– Jag tror på framtiden. Vi tar marknadsdelar för varje år och jobbar långsiktigt, säger vd:n och ägaren Linda Lydén.

Mäklarhuset är Sveriges största privatägda mäklarkedja och startade 1973 i Göteborg. 1998 blev företaget rikstäckande och har idag 120 kontor och cirka 550 medarbetare.
I Östersund och på många andra platser i landet har konjunkturen svängt fram och tillbaka sedan millennieskiftet. Mellan 2002 och 2007 fördubblades priserna på villor samtidigt som priserna på bostadsrätter tredubblades.
Och trots att Östersunds regementen I5 och F4 las ned 2004 fick stan ett lyft i och med etableringen av högskolan och av andra företag. Så långt såg det riktigt bra ut för mäklarbranschen.

Turbulent på marknaden
2008 kom bankkrisen då den amerikanska storbanken Lehman Brothers gick i konkurs. Senare gjorde den ekonomiska krisen i Grekland att det på nytt blev turbulent – även på den svenska bostadsmarknaden.
– De här händelserna avspeglade sig direkt i vår verksamhet. Men marknaden har återhämtat sig och de fem senaste åren har det byggts fler och fler bostäder i Östersund, säger Linda Lydén och fortsätter:
– Vi har en ganska hög prisbild för att vara en stad i Norrlands inland och det är svårt att säga varför det är så. Men vi har en hel del inflyttning till kommunen och ett par anledningar till det är nog närheten till naturen och Åre.

Nöjdaste kunderna
Mäklarhuset har de åtta senaste året varit den mäklarkedja som fått det bästa betyget av sina kunder. Det visar Svenskt kvalitetsindex (SKI) mätningar som också omfattar bland annat banker och hotell.
– Och jag tror på en fortsatt god utveckling för vår del. Vi vill fortsätta att släppa ifrån oss nöjda kunder även i fortsättningen, säger Linda Lydén.
Linda började på Mäklarhuset 2002 och är sedan 2009 vd och ägare. Hon ångrar inte sitt yrkesval.
– Nej, verkligen inte. Jag har ett jobb där ingen dag är den andra lik och jag träffar så många människor i olika situationer, både i glädje och sorg. Att sälja eller köpa en bostad är ju den största affären i livet för många och det krävs god människokännedom för att läsa av de behov som finns i samband med köp och försäljning.