Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Mälaren bjuder på spännande upplevelser året om

Skärgården i västra Mälaren bjuder på många spännande upplevelser och möten. Inte minst i form av naturupplevelser, men Mälaren har mycket att erbjuda även i form av evenemang som bygger på duktiga entreprenörers ansträngningar. Vad sägs om en slottskryssning, eller varför inte prova svävarsafari när isen ligger på?

Rederi Mälarstaden fick en riktig nystart vid årsskiftet 2006/2007 när verksamheten privatiserades. Från att tidigare ha fungerat som en bussförbindelse över Mälaren effektiviserades verksamheten till att bli mer behovsstyrd, med täta turer sommartid och nöjeskryssningar vintertid. Det blev ett rejält lyft som prisades med utmärkelsen Årets nystartare 2007. Sen dess har Rederi Mälarstaden belönats med fler utmärkelser, bland annat Årets tillgänglighetspris 2009, Årets Mälarentreprenör 2010 och samma år även Årets Västmanlänning.

Kontinuerlig förnyelse
Varje år förnyas verksamheten något, det kan vara med ett nytt upplevelsepaket eller en ny rutt som testas. Konceptet är nöjesinriktat och här tar Rederi Mälarstaden hjälp av olika lokala arrangörer för att skapa något unikt för sina resenärer. Mellan 30 november och 22 december njöt resenärerna som exempel av ett stämningsfullt julbord ombord på M/S Havsörnen, rederiets näst största fartyg med en kapacitet på 200 passagerare.
Under sommarhalvåret erbjuds olika upplevelser, de mest populära har hittills varit travkryssningar från Västerås till Sundbyholmstravet, men även turer till Grönsöö slott där kultur blandas med en fantastisk naturupplevelse.
– Det är viktigt att vi kan skapa nya värden och hålla verksamheten levande året om. Det har vi lyckats med och vi fortsätter att förfina och skräddarsy våra erbjudanden för att alltid ligga steget före och ha något som verkligen passar alla, säger fartygsbefäl Niclas Eriksson, som också är vd för Rederi Mälarstaden.

Rika upplevelser förenas med lönsamhet
Att värna om Västerås kultur och traditioner är ett mycket viktigt inslag i Rederi Mälarstadens verksamhet. Över 100 000 resenärer, och då till största delen upplevelseresenärer, väljer årligen att resa med något av Rederi Mälarstadens fartyg.
Flottan består förutom M/S Havsörnen av anrika M/F Elba, i folkmun Elbafärjan, som fortfarande trafikerar samma rutt som på 1920-talet fast idag med moderna motorer förstås. M/F Elba är rederiets största fartyg med en kapacitet på 262 passagerare och står för den största resevolymen med upp till 70 000 öbor, semesterfirare, badgäster och turister som kryssar runt i skärgården utanför Västerås varje år.
Till flottan hör också M/S Sophia, en mindre taxibåt som under maj till oktober också ansvarar för sophämtningen på Mälaröarna och Ängsö, samt arbetsbåten Viking Aros, som med sin höga kapacitet på mellan 20 – 30 ton lastar alltifrån stora skogsmaskiner till kreatur som ska sommarbeta på öarna.
Rederi Mälarstadens egen svävare SVV Gert Fylking går utmärkt att hyra för egna minnesrika Mälarupplevelser på isen vintertid. Svävaren är ett säkert sätt att uppleva vintern i skärgården och används också för att serva fastboende på Almö-Lindö och Långholmen under hela vintern. Till sist har rederiet också tillgång till en egen buss som kör upplevelseresenärerna till och från hamnen.
– Vi har idag en mycket serviceinriktad verksamhet som styrs och utvecklas i takt med efterfrågan. I dagsläget har vi 30 olika destinationer som vi kan utöka om intresse finns. Sedan 2007 har vi lyckats förbättra ekonomin avsevärt i den tidigare kommunala verksamheten. Vi kommer att fortsätta vara lyhörda och möta resenärernas krav och på sikt ser vi en stor potential att skapa både rika upplevelser och lönsamhet i verksamheten, säger Niclas Eriksson som avslutning.